I Ketut Jati

I Ketut Jati (lair 31 Dhésèmber 1966) ya iku wong tani kopi arabika Kintamani, Bali. Menurute Petani kopi ning daerah Bali , kopi dadi salah sawijining prioritase sing kudu terus dikembangno lan diperjuangna. Lan saiki uga kopi dadi komoditas sing berharga banget kanggo para petani kopi , kopi di ibaratna kaya emas ireng sing berarti banget kanggo uripe petani. Nanging dadi tani kopi ora segampang kaya sing dibayangna wong.[1]

Petani Kopi Arabika Kintamani BaliBesut

I Ketut Jati dadi salah sawijining petani kang sukses anggone tetanen kopi arabika Kintamani Bali. Jati dadi Ketua Masyarakat Perlindungan Indikasi Geografis (MP IG) Kintamani Bali. Kopi arabika ora bakal terkenal nganti luar negri yen ora nduweni sertifikasi IG . Sertifikasi IG gawe kopi langsung di tompo pasar ning eropa lan negara laine , tanpa kudu nganggo perusahaan sing nyediakna jasa sertifikasi dunia. Sertifikasi menehi kepercayaan kanggo konsumen nek kopi sing di konsumsi nikmat lan nduweni kualitas tinggi.

Laire MPIG arabika Kintamani awale sekitar tahun 2000 an . Kala kuwi,Dinas Perkebunan Provinsi Bali di fasilitasi Pusat Penelitian Kopi lan kakao (Puslitkoka) Jember lan mahasiswa uga peneliti saka Pusat Riset Pertanian lan Pembangunan Internasional Perancis (CIRAD) nganakna penelitian babagan Kopi Kintamani.Dheweke ngincipi kopi arabika sing ditandur para tani ning dataran Kintamani lan ngrasakna cita rasa jeruk sing ana ning jeruk kasebut.

Hak Paten KopiBesut

Cita rasa kopi bola-bali tau digawé sampel tahun (2003 lan 2006,cuta rasa jeruk ning kopi Kintamani ora berubah. Nganti tahun 2007,cita rasa jeruk ning kopi kasebut.Lan akhire disepakati kanggo ngurus hak paten kopi arabika Kintamani karo dukungan pemerintah.

Supaya bisa ngajokna IG kabèh kudu ditata. Mulai saka di apiki budi daya tetanen , nata kelembagaan tetanen,lan ngajak kabèh pihak mikirna kabèh. Dinas menehi dukungan nganti mbentuk MPIG" omonge jati.

Asile ,tahun 2008, metu sertifikat IG kintamani kanggo kopi sing dadi saka kawasan Kintamani ning dataran karo duwure 900 meter ning nduwure permukaan laut nganti 1.600 mdpl kuwi.

Perjuangane ngentukne IG kintamani ora gampang, asalmulane para tani ngunduh kopi ora aturan , mepe kopi ning plataran, lan ngolah se anane.Iku carane para tani ngentukake ilmu iku nganggo cara turun temurun, terus paratanu diajari budi daya kopi sing beda , ini nimbulna akeh alangan ing ngarepe . Ujare I Ketut Jati

Amerga nduweni cara sing beda- beda saka para tani kopi sing liya lan sering ngajak para tani liya kanggo ngubah carane budi daya kopi. Penganggepe wong -wong I ketut jati dianggep wong edan , nanging,wong lanang sing mung lulusan SNA kuwi ora mundur. Nadyan mung se langakah ngajak para tani laine mbididayakna kopi kanggo cara sing apik.

Budidaya KopiBesut

Ora mung mbidayakna kopi sing ditata I Ketut Jati. Jati langsung ngrangkul wong - wong saka kabèh kelompok subak abian saka telung kabupaten. Ben supayane cedak karo wong wong kuwi mau lan ngedoi hasile kopi sing luwih berkualitas.

Kelompok subak abian saka patang kecamatan ning telung kabupaten ning Bali setuju gabung kanggo ngangkat kopi arabika Kintamani. Dheweke asale saka Kecamatan Kintamani,Bangli;Kecamatan Petang,Kecamatan Bedung; lan kecamatan Sukasada uga Kecamatan Sawan,Buleleng.

Dheweke gabung ing 64 kelompok subak abian. Kabeh kelompok subak abian rata-ratane anggotane 80-100 cacah petani kopi.Ambane lemah kopi aeabika Kintamani nganti 14.000 hektar karo jumlah para tani sekitar 6.000 keluarga. Kelompok tani saka pupuhan subak abian kuwi langsung mbentuk koperasi bersama.Koperasi bersama kuwi nduweni tujuan kanggo nguatna carane dagang , njaga kualitas barang karo sistem kontrol sing ketata. Nganti nguatna anggone tawar-tawaran tani ning ngarepe konsumen.

Upayane njaga kualitas kopi arabika Kintamani ora mandeg nganti ning kana. MPIG Kintamani rutin nganakna uji cita rasa dheweke bareng-bareng setahun pisan. Nganti saiki,nduweni tani pitu sing wis dilatih kanggo ngarasakna cita rasane kopi.lan kualitas sing apik, regane kopi dadi munggah.Mbiyen,sakdurunge tahun 2000, rego kopi ceri (biji abang) kurang saka 1000 per kilone, lan saiki nek di itung uwis 10.000 per kilone Ana sak liyane rego kopi arabika Kitamani rata-rata sak nduwure 40 ewu per kilo ne.Awit taun 1985 uwis dadi tani kopi ora lagi munggah mundur ora aturan lan ngurangi praktek ijon.Pas iki gunane kanggo nyikapi rego kopi sing munggah mudun, para tani rata-ratane nglakokne rumpangsari tanduran kopi lan jeruk. Tujuane pas durung panen kopi supayane isa ngentukake duwit saka tanduran jeruk.Nanging uga uwis miwiti akeh tani sing pada nandur kopi nganggo cara monokultur.Ujare I Ketut Jati. (COKRO YUDISTIRA/DAHLIA IRAWATI).

RujukanBesut

  1. kompas.id (2018-05-31). "Ketut Jati, di Balik Kesuksesan Kopi Kintamani". Kompas.Id (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2019-05-08.