Jangka sorong manual
Cara migunakaké jangka sorong

Jangka sorong ya iku piranti kanggo ngukur dawa, kandel, jeruné bolongan, lan dimeter jaba sajeroning barang kanti batas ketelitian 0.1 mm.[1] Jangka sorong duwé 2 rahang, ya iku rahang tetep lan rahang sorong.[1] Ing rahang tetep ana skala utama lan rahang sorong ana skala nonius utawa skala vinier.[1] Skala nonius iki dawané 9mm kang kapérang dadi 10 skala kanti ketelitian 0.1 mm.[1] Asil pangukuran kanti jangka sorong ditentokaké andhedhasar angka ing skala utama (angka pasti) ditambah angka ing skala nonius kang diétung saka 0 nganti garis skala nonius kang mèmpèt karo garis skala utama.[1]

PéranganBesut

Pérangan-pérangan Jangka Sorong / Caliper ya iku[2]:

  • Untu jaba

Pérangan iki fungsiné kanggo ngukur pérangan salah sijiné barang kanti cara diapit.[3]

  • Untu jero

Pérangan iki fungsiné kanggo ngukur pérangan jero salah sijiné barang kanti cara diulur (misalé: blongan pipa).[3]

  • Ngukur kejeruan

Pérangan iki fungsiné kanggo ngukur salah sijiné bolongan/celah salah sijiné barang kanti cara nancepaké pérangan pengukur.[3]

  • Ukuran utama

Pérangan iki fungsiné kanggo maca asil pangukuran sajeroning ékan cm kanggo vèrsi kang analog.[3]

  • Ukuran sekundèr

Pada karo ukuran utama anaging kanti ékan inch.[3]

  • Patokan maca skala utama

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti ékan cm.[3]

  • Patokan maca skala sekunder (inch)

Fungsiné minangka patokan maca skala kanti ékan inch.[3]

  • Kanggo mandekaké utawa nglancaraké gèsèran pangukuran.[3]

Minangka piranti ukur, mestiné piranti iki duwé kecenderungan obah saka skala sak mestiné.[3] Saéngga wigati dilakokaké kalibrasi saéngga asil pangukuran kang dilakokaké kanti jangka sorong tetep akurat.[3]

Cara kerjanéBesut

  • Ngukur Diamèter Jaba Barang

Cara ngukur diamèter, amba utawa kekandelan barang: Putera pengunci ing arah kiwa, bukak rahang, lebokaké batang ing rahang ngisor jangka sorong, gèsèr rahang supaya rahang pas ing barang mau, putar kunci ing arah tengen.

  • Ngukur Diamèter Jero Barang

Cara ngukur diamèter pérangan jero salah sijiné pipa utawa tabung: Putera pengunci ing arah kiwa, lebokaké rahang dhuwur marang jero barang mau, gèsèr supaya rahang pas ing barang, puter pengunci marang arah tengen.

  • Ngukur Jeruné Barang

Cara ngukur jeruné barang: Putera pengunci ngiwa, bukak rahang sorong nganti pucuk lancip ngemèk pojok ngisor tabung, puter pengunci nengen.[3]

Conto cara kerjanéBesut

Ing ngisor iki conto cara kerjané jangka sorong, wondéné barang kang dicoba ya iku spidol.[3]

  1. Delenga posisi angka nol ing skala nonius marang skala utama.[3]
  2. Golèka garis skala nonius kang dèmpèt karo skala utama.[3]
  3. Ukura dawa spidol kanti migunakaké jangka sorong.[3]
  4. Banjur, ukur uga diameter bolongan spidol.[3]
  5. Banjur, jeruné bolongan spidol.[3]
  6. Lan itung uga diamètér.[3]
  7. Balèni latihan mau nganti kaping 5 supaya mikolèh katelitian.[3]

Cathetan sikilBesut

  1. a b c d e [1], Kaunduh 8/10/12.
  2. [2], Kaunduh 19/10/12.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s [3], Kaunduh 18/10/12.

JinisBesut

Delenga ugaBesut