Kidang kutub

reindeerkuva (Rangifer tarandus), uga dikenal minangka Caribou ing Amerika Utara,[1] yaiku spesies kidang karo distribusi circumpolar, native kanggo Arktik, sub-artik, tundra, Boréal, lan wilayah pegunungan saka lor Eropah, Siberia, lan North Amerika Iki kalebu populasi pendhudhuk lan migrasi. Ukuran komplotan Rangifer beda-beda gumantung ing macem-macem wilayah geografis.

Rusa Swèdhen mlaku-mlaku
Caribbean njilati uyah saka dalan ing British Columbia

Reindeer minangka ruminan, weteng papat kamar. Umume mangan sayur lumut ing mangsa adhem, utamane lumut reindeer - adaptasi unik ing antarane mamalia - mung mamalia gedhe sing bisa metabolisme lumut amarga bakteri lan protzoa khusus ing usus.[2] Dheweke mung kewan (kajaba sawetara gastropoda ) ing endi enzim lichenase, sing ngilangi lichenin dadi glukosa, ditemokake.[3] Nanging, dheweke uga mangan godhong willow lan birch, uga sedge lan suket .

Dheweke wis misuwur mangan tanduk sing tiba, bisa uga kalsium.  Ana uga sawetara bukti sing nuduhake manawa ana kesempatan, utamane ing musim semi yen stres gizi, bakal mangan rodentik cilik (kayata lemmings ),[4] iwak (kayata Arctic char ), lan endhog manuk .[5] Reindeer sing dikempalken karo Chukchis wis dikenal ngonsumsi jamur kanthi semangat ing pungkasan mangsa panas.

Sajrone musim panas Arktik, yen isih awan, reindeer ngowahi pola turu saka siji sing diselarasake karo srengenge dadi pola ultradian sing turu nalika mbutuhake panganan.[6]

Reindeer ngadeg ing salju kanggo nyegah serangga getih.
Reindeer narik sled ing Ruslan

ReferensiBesut

  1. Flagstad, Oystein; Roed, Knut H (2003). "Refugial origins of reindeer (Rangifer tarandus L) inferred from mitochondrial DNA sequences" (PDF). Evolution. 57: 658–670. doi:10.1554/0014-3820(2003)057[0658:roorrt]2.0.co;2. PMID 12703955. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 4 September 2006. Dibukak ing 4 January 2013.
  2. McCloskey, Erin (2011), "Caribou", Wolves in Canada, Lone Pines, pp. 72–82, ISBN 978-1-55105-872-6
  3. Lawrence, Eleanor (2008). Henderson's Dictionary of Biology. Pearson Benjamin Cummings Prentice Hall. pp. 363–. ISBN 978-0-321-50579-8. Diarsip saka sing asli ing 10 May 2016.
  4. Lemmings at Hinterland Who's Who
  5. Anand-Wheeler, Ingrid (2002) Terrestrial Mammals of Nunavut. Nunavut Wildlife Management Board. ISBN 1-55325-035-4.
  6. Hickok, K. (21 June 2018). "How Does the Summer Solstice Affect Animals?". Live Science. Dibukak ing 22 June 2018.