Kopal iku salah siji hasil saka dhadhak (resin) kang diklumpukake saka wit damar(Agathis dammara) saliyané iku uga saka wit suku Burseraceae (Bursera, Protium).[1][2] Kopal iku bahan dhasar kanggo cuwèran pelapis kertas supaya tinta ora nyebar.[1] Kopal uga digunakaké campuran lak lan vernis.[1]

Kopal saka Madagaskar ("Madagascar copal")

Kopal wis dikenal suwé ing kabudayan Amérika Tengah.[1] Jeneng kopal asalé saka basa Amérika Tengah kang duwé teges dupa utawa setanggi. Kandhungan ing sajeroning kopal ya iku: asem-asem resinol, resin, dan lenga atsiri.[1] Kopal uga asring minangka penggantine watu damar, lan didadèkaké mata akik.[1]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f Bumi (diakses tanggal 8 Maret 2011)
  2. Klasifikasi Tumbuhan

Cithakan:Bumbon crakèn


Cithakan:Tetuwuhan-stub