Tuduhaké menu pokok
Piranti kriptografi Lorenz sing dianggo ing Jerman nalika perang donya II.

Kriptografi, kanthi umum ya iku èlmu lan seni kanggo njaga wadining warta [bruce Schneier - Applied Cryptography]. Saliyané pangertèn mau ana uga pangertèn èlmu sing nyinaoni tèknik-tèknik matématika sing magepokan karo aspèk kaamanan informasi kaya déné wadining data, kaabsahan data, integritas data, lan autentikasi data [A. Menezes, P. van Oorschot and S. Vanstone - Handbook of Applied Cryptography]. Ora kabèh aspèk kaamanan informasi ditangani nganggo kriptografi.