Tuduhaké menu pokok

Lelara iku kaanan awak utawa pikiran kang ora lumrah kang njalari rasa ora nyaman, disfungsi marang wong kang kena akibaté. Kanggo nambani lelara, wong-wong biyasa konsultasi dhateng griya sakit utawi marang dhokter, perawat, lan tenaga ahli kaséhatan sanèsipun.

Patologi iku wulangan ngenani lelara. Subyek gklasifikasi sistimatik ngenani lelara diarani nosologi. Badan pangetahuan kang luwih pepak ngenani lelara ya iku èlmu kadhokteran.

JinisBesut

Lelara nularBesut

Lelara kang disebabaké déning kuman kang njangkiti manungsa. Kuman bisa wujud virus, bakteri, amuba, utawa jamur.

Sawetara jinis lelara kang nular:

Penyakit ora nularBesut

Penyakit kang ora disebabaké déning kuman, nanging disebabaké déning anané problem fisiologis utawa metabolisme jaringan tubuh manungsa. Lelara-lelara mau contoné ya iku; watuk, sariawan, lara weteng, lsp.

Lelara KronisBesut

Lelara kang lumangsung suwé banget. Sawetara lelara kronis kang kerep njalari pati antara lain:

Uga delengenBesut