Tuduhaké menu pokok
Kanker katingal saking CT scan

Puru ayal utawi kanker utawi neoplasma ganas inggih punika lelara kang dipuntengeri kanthi kasanèsan siklus sel khas kang njalari kamampuan sél kanggé:

Tiga sipat ganas punika ingkang bèntenaken kanker saking tumor jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang boten, kados ta leukimia.[1]

Bèntenipun tumor kaliyan kankerBesut

Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika: Tumor kapérang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing jaringan. Manawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi rikat, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanèsipun.[2]

Jinis KankerBesut

Panyebab KankerBesut

Kanker dipunsebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:

Faktor keturunanBesut

Faktor genetik njalari pinten-pinten kulawarga gadhah risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker manawi dipunjejeraken kaliyan kulawarga sanèsipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, kanker payudara, kanker indung telur, kanker kulit saha kanker usus besar.

Faktor LingkunganBesut

Faktor panganan ingkang ngewrat bahan kimiaBesut

panganan ugi saged dados faktor wigati ing kaknker, kautama kanker pencernaan. Tuladha panganan ingkang saged njalari kanker inggih punika:

  • panganan kang dipunasap utawi dipunasemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun kanker lambung.
  • jat warna pakéan.
  • Logam berat kados ta merkuri ingkang asring wonten ing panganan seafood kang tercemar kados ta: kerang, ulam, lsp.
  • panganan (manis,tepung) kang dipunproses kanthi langkung.

VirusBesut

Virus kang dipuncurigani njalari kanker, inggih punika:

  • Virus Papilloma njalari kutil piranti kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling jalaran kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
  • Virus Sitomegalo njalari Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipuntengeri lesi kulit warnanipun abrit).
  • Virus Hepatitis B njalari kanker hati.
  • Virus Epstein-Bar(ing Afrika) njalari Limfoma Burkitt, ing Cina virus punika njalari kanker hidung saha kanker tenggorokan.
  • Virus Retro wonten ing manungsa mliginipun virus HIV njalari limfoma saha kanker darah sanèsipun.

InfeksiBesut

Faktor perilakuBesut

  • ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah lemak, ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
  • perilaku sèksual inggih punika nglakokaken gayutan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.

Gangguan kaseimbangan hormonalBesut

Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing sel kang cenderung njalari kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, limrahipun njalari risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.

Faktor kejiwaan, émosionalBesut

Stres, njalari ganggguan kaseimbangan seluler sarira.

Radikal bébasBesut

Radikal bébas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang gadhah electron bébas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.[3]

Cathetan sukuBesut

  1. Pangertosan Kanker (dipununduh 01 November 2012)
  2. Bentenipun tumor kaliyan kanker(dipununduh 01 November 2012)
  3. Panyebab Kanker (dipununduh 01 November 2012)

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut