Lima ( /ˈlmə/ LEE-mə ; pangucap cara Spanyol: [ˈlima] ) minangka ibukutha lan kutha paling gedhe ing Peru . Dununge ana ing lembah kali Chillón, Rímac lan Lurín, ing sisih pesisir tengah negara kasebut, sing nyawang Samodra Pasifik. Bebarengan karo pelabuhan Callao, wilayah kasebut dadi wilayah kutha sing cedhak sing diarani Area Metropolitan Lima . Kanthi pedunung meh 9 yuta, [4] Lima minangka kutha nomer telu paling gedhe ing Amerika, sawise São Paulo lan Mexico City . Lima dijenengi dening pribumi ing wilayah pertanian sing dingerteni dening warga asli Peru minangka Limaq. Kutha iki dadi ibukutha lan kutha paling penting ing Viceroyalty of Peru . Sawise Perang Kamardikan Peru, dadi ibukutha Republik Peru (República del Perú). Udakara sepertiga populasi nasional urip ing wilayah metropolitan .

Lima
Capital city
Lima
Gendéra Lima
Gendéra
Coat of arms of Lima
Coat of arms
Peparab: Ciudad de los Reyes (City of the Kings)
La Tres Veces Coronada Villa (The Three Times Crowned Ville)
La Perla del Pacífico (The Pearl of the Pacific)
Cithakan:PH wikidata
Location within Lima Province
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/South America" nor "Template:Location map South America" exists.Location within Peru
Koordhinat: 12°03′S 77°02′W / 12.050°S 77.033°W / -12.050; -77.033Koordhinat: 12°03′S 77°02′W / 12.050°S 77.033°W / -12.050; -77.033
CountryPeru
RegionLima
ProvinceLima
EstablishedJanuary 18, 1535
DiyasaFrancisco Pizarro
Pamaréntahan
 • MayorJorge Muñoz Wells
Laladan
 • City2.672,3 km2 (10,318 sq mi)
 • Urban800 km2 (300 sq mi)
 • Métro2.819,3 km2 (10,885 sq mi)
Élepasi[1]0–1.550 m (0–5.090 ft)
Cacah warga (2020)[3]
 • Urban8,838,102
 • Urban density0,011/km2 (0,029/sq mi)
 • Métro10,072,000[2]
Zona wektuPET (UTC−5)
UBIGEO15000
Area code1
Situs wèbmunlima.gob.pe
KritériaCultural: iv
Rujukan500
Katulis1988 (ping 12 sèsi)
Historic map (1888).

EtimologiBesut

Lima minangka salah sawijining institusi pendhidhikan paling tuwa ing Donya Anyar . Universitas Nasional San Marcos, didegake tanggal 12 Mei 1551, sajrone Viceroyalty of Peru, minangka universitas pertama sing didegaké kanthi resmi lan paling tuwa ing Amerika sing isih aktif.Miturut artikel Spanyol wiwitan, wilayah Lima biyen diarani Itchyma ,  sawise pedunung asli. Nanging, malah sadurunge pendhudhukan Inca ing wilayah kasebut ing abad kaping 15, oracle misuwur ing lembah Rímac wis dikenal dening pengunjung minangka Limaq ( Limaq, ujare [ˈLi.mɑq], sing tegese "pamicara" utawa "pamicara" ing pantai Quechua sing dadi basa utama wilayah kasebut sadurunge tekane Spanyol). Oracle iki pungkasane dirusak dening wong Spanyol lan diganti karo greja, nanging jenenge tetep: babad nuduhake "Límac" ngganti "Ychma" minangka jeneng umum kanggo wilayah kasebut. [5] Sarjana modern ngramal manawa tembung "Lima" asale saka pangucapan Spanyol saka jeneng asli Limaq. Bukti linguistik kayane ndhukung teori iki amarga Spanyol sing ngomong terus-terusan nolak konsonan mandheg ing posisi pungkasan tembung. Panutur Spanyol non-Peru bisa uga ora sengaja netepake jeneng kutha minangka terjemahan langsung " lime " saka Spanyol, yaiku woh jeruk.

SimbolBesut

Miturut sejarah, Bendera Lima wis dikenal kanthi jeneng "Spanduk Kutha Raja-raja Peru". [6] Gawe saka kanvas sutra kanthi warna emas lan bordir ing tengah yaiku jas tangan. [6] Lagu Lima kaping pisanan dirungokake tanggal 18 Januari 2008, ing rapat resmi karo politisi penting, kalebu Presiden Peru Alan García, lan pejabat liyane. Lagu lagune digawe dening Luis Enrique Tord (lirik), Euding Maeshiro (musik) lan produser rekaman Ricardo Núñez (arranger). [7]

RujukanBesut

  1. "Peru Altitude". Dibukak ing 28 July 2014.
  2. "The World's Cities in 2016" (PDF). United Nations. Dibukak ing 1 April 2019.
  3. "INEI: Lima cuenta con 9 millones 752 mil habitantes". larepublica.pe (ing basa Spanyol). La República. 17 January 2020. Diarsip saka sing asli ing 25 March 2020. Dibukak ing 1 April 2020.
  4. "Lima alberga 9 millones 320 mil habitantes al 2018". inei.gob.pe (ing basa Spanyol). INEI. Dibukak ing 23 August 2018.
  5. "Limaq" (PDF) (ing basa Spanyol). Dibukak ing 10 October 2009.
  6. a b Heralatin.t35.com (ed.). "Ciudad de Lima" (ing basa Spanish). Diarsip saka sing asli ing 10 August 2011. Dibukak ing 11 February 2015.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  7. Perú.21, ed. (2008). "Lima tiene dos himnos que nadie ha escuchado". Dibukak ing 11 February 2015.