Lunalilo

Lunalilo jeneng laire iku William Charles Lunalilo (31 Januari 1835 - 3 Februari 1874), minangka raja kerajaan kaping enem saka Kerajaan Hawaii wiwit 8 Januari 1873 nganti 3 Februari 1874. Amarga popularitas lan status minangka monarki kapilih pisanan saka Hawaii, dheweke dikenal dadi "Raja Rakyat".

Lunalilo
Lunalilo (PP-98-15-018).jpg
Photograph of Lunalilo by Menzies Dickson
King of the Hawaiian Islands (more...)
PanjenenganJanuary 8, 1873 – February 3, 1874
InvestitureJanuary 9, 1873
Kawaiahaʻo Church
LeluhurKaméhaméha V
PanerusKalākaua
Lair(1835-Cithakan:NOMORBULAN-31)31 Januari 1835
Pohukaina, Honolulu, Oahu
SurudFèbruari 3, 1874(1874-02-03) (umur 39)
Haimoeipo, Honolulu, Oahu
AstanaFebruary 28, 1874[1][2]
Royal Mausoleum at Mauna ʻAla (temporary)
November 23, 1875[3]
Lunalilo Mausoleum, Kawaiahaʻo Church
Jeneng dawa
William Charles Lunalilo
WangsaKeōua Nui / Kamehameha
Kalaimamahu
BapaCharles Kanaina
IbuKekāuluohi

BiyografiBesut

 
Lunalilo minongko esih enom

William Charles Lunalilo lair tanggal 31 Januari 1835 ing sawijining omah kanthi lawang 2-lantai digawé saka bata karang, sawijining area sing dikenal minangka Pohukaina, saiki dadi papan ing 'Istana Iolani ing Honolulu . Ibuné yaiku Ketua Umum Miriam Auhea Kekāuluohi (jenengé Ka'ahumanu III) lan bapaké yaiku Panglima Tinggi Charles Kana'ina . Dheweke yaiku putu saka Kamehameha I kanthi getih lan tungkak raja kanthi ningkah ibune. Lelane yaiku Kalākua Kaheiheimālie, adhine garwane Kamehameha, Ratu Ka'ahumanu . Iki nggawe dheweke loro, sepupu kapindho lan sepupu kapisan marang Raja Kamehameha V, Raja Kamehameha IV, lan Putri Victoria Kamalmalu liwat ibu-ibu mereka: Kekāuluohi lan Kīna'u (sing banjur diganti Ka'ahumanu II) sing setengah dadi sadulur. Lunalilo diterjemahake minangka Luna (dhuwur) lilo (ilang) utawa "dadi dhuwur nganti katon ilang" ing basa Hawai. [4]

Dheweke diakui layak kanggo nggayuh keputusan kerajaan karajan Raja Kamehameha III lan dikirim menyang Sekolah Anak Kepala (banjur disebut Sekolah Sekolah) nalika diadegaké dening misionaris Amos Starr Cooke lan Juliette Montague Cooke. [5][6][7][8] sinau nganggo basa Hawaii lan Inggris, dheweke entuk panguasaan basa Inggris.[9][10] Miturut salah sawijining kanca sekelasipun Elizabeth Kekaaniau, Lunalilo dipasrahi nganti samangke minangka asuhan Gubernur Oahu sawisé tilar[11]

RujukanBesut

  1. "Order of Procession For The Funeral of His Late Majesty Lunalilo". The Pacific Commercial Advertiser. Honolulu. February 28, 1874. p. 3.
  2. Thrum 1874, kk. 18–19.
  3. Judd 1975, k. 162.
  4. Galuteria 1993, k. 5.
  5. Kuykendall 1953, k. 34.
  6. Pratt 1920, kk. 52–55.
  7. Van Dyke 2008, k. 364.
  8. "Princes and Chiefs eligible to be Rulers". The Polynesian. 1 (9). Honolulu. July 20, 1844. p. 1.
  9. Charlot 1982, k. 435.
  10. Kuykendall 1953, k. 245.
  11. Pratt 1920, k. 54.

KapustakaanBesut

Pranala njabaBesut

Hawaii
Kang sadurungé
Kaméhaméha V
King of Hawaii
1873–1874
Kang sawisé
Kalākaua

Cithakan:Hawaii Monarchs