Matot

Matot, Mattot, Mattoth, utawa Matos (מַּטּוֹתIbrani kanggo "suku", tembung kalima, lan tembung distinsif kapisan, ing parsyah kasebut) yaiku wacaan Torèt Saben Minggu (פָּרָשָׁה, parashah) ka-42 ing siklus wacaan Torèt Yahudi taunan lan kasanga ing Kitab Wilangan. Wacaan kasebut ngeliputi Wilangan 30:2-32:42. Wacaan kasebut ngandung hukum sumpah, pangancuran kutha-kutha Midian lan negosiasi suku Ruben lan Gadit kanggo netep ing jaba Israel.

Perbukitan Gilead (saiki Jal'ad, Yordania)

Parsyah kasebut kalebu 5.652 aksara Ibrani, 1.484 tembung Ibrani lan 112 ayat lan isa ngeliputi kira-kira 190 baris ing gulungan Kitab Torèt (סֵפֶר תּוֹרָה, Sefer Torah).[1] Yahudi umume maca iku ing Juli utawa wiwit Agustus.[2] Pananggalan Ibrani srengenge-rembulan kalebu 55 pekan, cacah sing ana beragam antarane 50 ing taun biasa lan 54 utawa 55 ing taun kabinet. Ing taun-taun kabisat (kayata 2019, 2022, 2024, lan 2027), parsyah Matot diwaca kapisah. Ing taun-taun umum (kayata 2018, 2020, 2021, 2023, lan 2026), parsyah Matot dipaduke karo parsyah sawisene, Masei, kanggo entuk cacah sing dibutuhke saak wacaan saben minggu.[3]

CathetanBesut

  1. "Torah Stats — Bemidbar". Akhlah Inc. Dibukak ing July 7, 2013.
  2. "Parashat Matot". Hebcal. Dibukak ing July 19, 2016.
  3. "Parashat Matot-Masei". Hebcal. Dibukak ing July 12, 2017.