Mimba

jinis tetuwuhan
Azadirachta indica Juss
Azadirachta indica A. Juss. (2430426725).jpg
Azadirachta indica A. Juss.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Dhivisi: Spermatophyta
Subdhivisi: Magnoliophyta
Unranked: Dialypetaleae
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Rutales
Famili: Meliaceae
Génus: Azadirachta
Spésies: A. indica A. Juss.
Jeneng binomial
Azadirachta indica A. Juss.
(Blume) Miq.

Mimba, uga dikenal kanthi jeneng Imba, Mimbo iki duwé jeneng élmiyah Azadirachta indica. Tanduran iki kalebu kulawarga Meliaceae. Wit iki duwé kayu kang atos, kulité kasar lan dhuwuré bisa ngancik 20 mèter. Godhongé awerna ijo lunyu kanthi dawa 5-10 cm lan amba 2-4 cm. Wijiné lonjong atos wernané soklat. Wit iki duwé oyot tunggang. Tetuwuhan iki bisa ngasilaké kayu atos kanggo bahan bangunan. Wit iki bisa ngasilaké wiji sakwisé umur 5 taun. Prodhuksi godhong garing bisa nganti 350kg saben taun.

ÉkologiBesut

Mimba sepisanan ditemokaké ing tlatah India. Sakwisé iku nyebar ing tlatah tropis liyané ing saindhening donya. Wit Mimba bisa thukul sarana wijiné sing wis tuwa. Ing Indonésia, Mimba akeh ditandur ing pinggir dalan utawa mawa wit ing pinggiring alas. Tetuwuhan iki bisa thukul ing lemah kang masir kaya ta lemah ing pinggir pesisir lan bisa uga cedhak gunung kanthi dhuwuré 1000 mèter ing dhuwur segara.[1]

GladriBesut

RujukanBesut

  1. Widiyastuti, Yuli (2009). Jenis Tanaman Beracun. Tawangmangu Karanganyar: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Tanaman Obat dan Obat Tradisional. p. 21. ISBN 978-979-985-722-4.