Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

8 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan using AWB
|'''Situs resmi'''||[http://www.manila.gov.ph http://www.manila.gov.ph]
|}
'''Manila''' (''Maynila'' ing basa [[basa Tagalog|Filipino]]) punika ibukitha [[Filipina]]. Kitha punika dumunung wonten ing sisi wétan [[TelukLempongan Manila]] ing pulo paling ageng lan paling ler Filipina, [[Luzon]]. Senajan taksih wonten sawetawis panggénan tiyang mlarat, kitha punika minangka salah satunggiling kitha kosmopolitan donya lan laladan metropolitanipun dados pusat ékonomi, budhaya, pendidikan lan industri negari punika. Manila asring kasebat ''[[Ultimo Adios|Mutiara Orient]]''.
 
Manila punika laladan metropolitan kanthi padunung langkung saking 10 yuta jiwa. Metropolis punika kasebat [[Metro Manila]], nanging asring namung dipun cekak dados ''Manila'' kémawon déning tiyang manca negari, nggadhahi 17 kitha lan munisipal. Artikel punika namung mbahas [[kitha]]nipun; pirsani [[Metro Manila]] kanggé artikel bab laladan metropolisipun.
== Sajarah ==
=== Jaman Pra-Spanyol ===
Manila wiwitanipun arupi satunggiling pemukiman [[muslim]] ing sungapan [[Kali Pasig]] ing pesisir [[TelukLempongan Manila]]. Salah setunggil perkiraan asal naminipun inggih punika saking ukara ''may nilad'' ingkang sacara harafiah maknanipun "wonten ''nilad''". Nilad piyambak artosipun tuwuhan [[bakau]] akembang pethak ingkang tuwuh ing laladan punika wau.
 
Wonten ing tengah [[abad ka-16]], tlatah sakubengipun Manila dipun préntah déning tiga [[rajah]] inggih punika: [[Rajah Sulayman]] lan [[Rajah Matanda]] ing komunitas sisih kidulipun Kali Pasig lan [[Rajah Lakandula]] ing sisih Lèr. Para rajah wau ugi ngawontenanken hubungan kaliyan [[Kesultanan Brunei]], [[Kesultanan Sulu|Sulu]], lan [[Ternate]] ing [[Cavite]].
348.872

besutan