Mi: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
akeh -> akèh using AWB
c (→‎Cara Nggawé Mie: kabeh -> kabèh using AWB)
c (akeh -> akèh using AWB)
'''Mi''' utawa '''mie''' ya iku panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wetan]] lan [[Asia Tenggara. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamarintahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[Korea]], [[Taiwan]] lan nagara-nagara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwise [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Éropah]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">{{id}}[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Pèrsi]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembe taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mie sing ukurane cilik nganggo alat mekanik. T.Masaki tahun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akehakèh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">{{id}}[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jinis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
==Jinis-jinis Mie==
==Jinis-jinise Mie==
*Cellophane noodles utawa suun. Suun digawé saka campuran glepung kenthang lan glepung kacang ijo. Mie jinis iki teksture empuk banget, cocok kanggo olahan sop, suun goreng utawa kanggo isi [[pastel]]. Suun didol garingan, direndem jroning banyu panas nganti lembut lan suun wis siyap diolah.
*Mie ndhog, digawé saka glepung trigu jinis ''hard wheat'' lan akehakèh nganggo endhog. Biyasane didol garingan kanthi bentuk bunder utawa gepeng.
*Hokkien Noodles utawa mie Hong Kong. Bentuke kaya mie endhog, bunder, lan alus. Biyasane didol kkanthi kaanan teles jroning wadhah kang kedhap udara. Mie iki cocok dogawé mie goreng atau mie godhog.
* [[Ramen]] utawa mie kriting Cina. Didol jroning kaanan garing ing wadhah mie instan. Cocok diolah dadi mie goreng utawa mie godhog.
*Menawa tuku mie jroning kemasan, gatekake tanggal kedaluarsane, kawutuhan wadhah lan nomor register saka POM.
*Godhog mie garing kanthi suwe lan umub, wektune sawetara 4-5 menit.
*Mie teles akehakèh kandhutan banyune saengga gampang rusak. Jinis iki mung tahan sedina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygiene bakal mudhun.
*Aja nggodhog utawa masak mie kesuwen amarga teksture bakal rusak lan ora kenyal manèh.<ref name="internet 6"/>
 
352.737

besutan