Soedirman: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
busak kategori sing umum banget, replaced: Desember → Dhésèmber (5)
c (→‎Pranala njaba: ganti kat using AWB)
(busak kategori sing umum banget, replaced: Desember → Dhésèmber (5))
Perang Dunia II kang dipunmenangaken déning tentara Sekutu ing atase Jepang ndadosaken tentara Walanda mlebet ing pulo Hindia, Walanda sapunika Républik Indosenia ingkang sampun mutuasake kangge mardhika. Tentara Sekutu dugi ing Indonésia sawise tentara Jepang nyerah kanthi alasan mundhut ragatipun tentara Jepang, ananging NICA tumut kalih tentara Sekutu badhe mundhut Indonésia dados koloninipun. Ananging TKR perang kaliyan tentara Sekutu.
 
Palagan ageng kapisan ingkang dipunpimpin déning Soedirman inggih punika Palagan Ambarawa nglawan tentara Inggris lan NICA, Walanda ingkang kalaksanan ing wulan November dumugi DesemberDhésèmber 1945. 12 DesemberDhésèmber 1945 Soedirman nyerang Inggris sesarengan ing Ambarawa. Palagan wau kalaksana 5 dinten dipunpungkasi kanthi mundhuripun tentara Inggris ing Semarang tanggal 16 DesemberDhésèmber 1945.
 
Sawise Soedirman menang ing Palagan Ambarawa tanggal 18 DesemberDhésèmber 1945, panjenengane dipunangkat dados Jendral déning Presiden Soekarno. Soedirman angsal gelar Jendral boten saking sistem Akademi Militer utawi pasinaonan sanes ananging saking prestasinipun.
 
Nalika Agresi Militer II Walanda kedaden, kutha krajannipun Indonésia dipunpindah wonten ing Yogyakarta sebab Jakarta sampun dipunkuwasai déning tentara Walanda. Soedirman mimpin tentara kagem mbela Yogyakarta saking Walanda tanggal 19 DesemberDhésèmber 1948. Nalika palagan kasebut, panjenengane sampun gerah Tuberkulosis ingkang sampun parah. Sanadyan kados mekaten panjenengane tetep tumut perang kanthi tandu .
 
Soedirman langkung awrat anggenipun nglampahi gesangipun, amargi paru-parunipun penjenange namung kantun setunggal ingkang saged dipunagem. Salajengipun Yogyakarta dipunpundhut denng Walanda, sanadyan sempet dipunkuwasai Indonésia nalika Seranagan Umum I Maret 1949. Nalika samanten, Presiden Soekarno lan Mohammad Hatta lan saperangan anggota kabinet dipuncekel déning tentara Walanda. Amargi kahanan ingkang awrat, Soedirman kanthi dipuntandu mimpin perang. Panjengane pindah-pindah ngantos 7 sasi saking wana dumugi wana, saking gunung ing gunung kanthi kahanan gerah ingkang awrat. Sanadyan tasih kersa mimpin perang, panjenengane kondur.
[[Kategori:Pahlawan nasional Indonésia]]
[[Kategori:Tokoh Banyumas]]
[[Kategori:Wong]]
[[Kategori:Lair 1916]]
352.737

besutan