Drona: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
busak cithakan; panggantèn kosmètik
(→‎Cathetan suku: replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku)
c (busak cithakan; panggantèn kosmètik)
[[imageGambar:Drona-kl.jpg|thumb|'''Begawan Drona''' utawi '''Resi Durna''']]
Begawan '''Drona''' utawi '''Resi Durna''' utawi '''Bambang Kumbayana''' inggih punika salah satunggalipun paraga wayang (tokoh wayang) saking wiracarita [[Mahabarata]]. Durna punika putranipun [[Resi Baratmadya]] saking Hargajembangan kaliyan [[Dewi Kumbini]]. Durna asalipun saking [[Atasangin]]. Kacariyosaken bilih Durna punika dipun tudung minggat saking Atasangin amargi boten kersa dipunjodhoaeken kaliyan ramanipun. Durna punika dados ara-araipun Sata [[Kurawa]] lan [[Pandhawa]]. Panjenenganipun punika priyantun ingkang ahli seni paperangan.
 
Durna kagungan pusaka sekti awujud [[keris]] Cundamanik lan Panah Sangkali (ing wekdal salajengipun panah punika dipunparingaken dhateng [[Arjuna]]).<ref name="internet1"/> Durna palakrami kaliyan Dewi Krepi, putrinipun Prabu Purungaji, raja negari Tempuru, lan pikantuk putra ingkang asmanipun Bambang Aswatama.<ref name="internet1"/> Durna kasil damel padepokan Sokalima sasampunipun kasil ngrebat meh sepalih wewengkon negari Pancala saking kakuaosanipun Prabu Drupada.<ref name="internet1"/>
 
Nalika perang [[Bharatayuda]], Resi Durna pinitados minangka Senapati Agung Kurawa, sasampunipun Resi Bisma tiwas ing paprangan.<ref name="internet1"/> Resi Durna tiwas ing medan paprangan amargi tusukan pedhang Drestajumena, putranipun Prabu [[Drupada]].<ref name="internet1">{{en}}[http://ki-demang.com/gambar_wayang/index.php?option=com_content&view=article&id=834&Itemid=834 ''Durna - Solo''] dipunundhuh tanggal 3 April 2012)</ref>
 
== Watak kaprebadinipun ==
Watek kapribadenipun Drona inggih punika sekti mandraguna, wasis babagan paperangan, nanging panjenenganipun watek kapribadenipun ingkang kirang sae inggih punika gumedhe, wengis, lan kathah guneman.
 
== Pagesanganipun ==
Nalika taksih enem Drona kagungan asma timur (''nama kecil'') Kumbayana. Wonten ing salah satunggalipun versi, Kumbayana punika putranipun Resi Baratmadya saking Argajembangan kaliyan Dèwi Kumbini.
Ing versi ingkang sanes, Kumbayana punika kagungan garwa [[Dèwi Wilutama]] ingkang dados [[jaran]] amargi kenging sepatanipun dewa.
Ing [[Bharatayudha]], Drona dipunperjaya pati déning [[Drestadyumna]].
 
== Agastya ==
[[Poerbatjaraka]], salah satunggalipun ahli purbakala, naté nyerat bilih Drona punika kadhang-kala dipunsebat [[Agastya]]. Pangiran punika dipunpendhet saking asma ''Kumbayana'' ingkang caket kaliyan asma ''kumbha sambhava'', asma sanés Kumbayana..
 
== Delengen Uga ==
* [[Dronaparwa]]
* [[Mahabharata]]
* [[Dhaptar paraga wayang]]
 
== Pranala njaba ==
* {{id}} [http://www.bausastra.com/main/index.php?do=view&id=54 Durna ing Bausastra Javanese Dictionary] (bausastra.com)
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
{{Stub}}
 
[[Kategori:Paraga wayang]]
[[Kategori:Paraga Mahabharata]]
 
 
{{Stub}}
11.292

besutan