Abang: Béda antara owahan

33 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasa → biyasa, masyarakat → masarakat, nagara bagéan → praja (3), nduwèni → duwé (2)
(→‎Panggunaan, simbolisasi sadina-dina: Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat (2))
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, masyarakat → masarakat, nagara bagéan → praja (3), nduwèni → duwé (2))
| width="200" height="200" style="background: red;" |  
|}
'''Abang''' utawa [[basa Jawa]] krama '''abrit''', iku [[werna]] kang kagolong jroning [[werna primèr]] (abang, ijo lan biru), kang nduwèniduwé [[frekuensi]] cahya paling endhèk kang kasatmata utawa bisa dideleng déning mata manungsa. Cahya abang nduwèniduwé ''panjang [[gelombang]]'' watara 630-760 [[nm]]. [[Getih]] kang diwènèhi [[oksigen]] dadi awarna abang amarga anané [[hemoglobin]].
Cahya abang iku cahya kang pisanan diserep déning [[banyu]] segara, saéngga akèh iwak lan [[invertebrata]] segara kang werna abang mbranang dadi katon [[ireng]] ing sajroning segara, [[habitat]] asliné.
 
* Identik karo werna [[getih]], mula abang dihubungaké karo [[déwa]] perang, [[Mars]], lan [[planèt]] semu abang dadi sebutan kanggo planèt Mars.
* Identifikasi [[Komunisme]] lan "''Sosialis''" abang - kanthi [[gendéra abang]] dadi werna utama gendéra [[Uni Soviet]] lan [[bintang abang]] kang dadi [[emblem]] utawa lambang Komunis kang digawa jroning frase [[Perang Dingin]] minangka "Ancaman Abang" (the Red Menace) lan [[Tiongkok Abang]] - kanggo mbédakaké karo [[Tiongkok Nasionalis]].
* Dadi simbolisasi jroning budaya Tionghoa, abang iku werna kabagjan lan dadi werna kanggo busana pernikahan. Duwit jroning masyarakatmasarakat Tionghoa biasabiyasa diwènèhaké jroning amplop abang ([[angpao]])
* Mangsi abang, dianggo nuduhaké utang - uga rugi jroning [[laporan neraca]].
* Ing péta [[pulitik]], werna abang sacara tradisi digunakaké [[parté pulitik]] minangka:
** [[Walanda]]: [[Parté Sosialis]]
** [[Inggris]]: [[Parté Buruh]]
** [[Amérika Sarékat]]: [[Parté Républik (Amérika Sarékat)|Parté Républik]], sebab iku kanggo sabanjuré nagara-nagara bagéanpraja kang milih Parté Républik dianggep ''red states'' (nagara bagéanpraja abang) lan dadi lawané ''blue states'' (nagara bagéanpraja biru) kang milih Parté Dhémokrat (Democratic Party).
** [[Indonésia]]: [[Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan|PDI-Perjuangan]]
* Werna abang uga minangka salah siji werna utama jroning perayaan [[Natal]], saliyané [[ijo]] lan [[putih]].
352.737

besutan