Ékologi: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: téori → téyori (2), geografi → géografi, bagéyan → pérangan, akademisi → akadhemisi
(éjaan, replaced: migunaaké → migunakaké (2), menungsa → manungsa, isa → bisa)
(éjaan, replaced: téori → téyori (2), geografi → géografi, bagéyan → pérangan, akademisi → akadhemisi)
'''Ékologi''' iku [[èlmu]] sing nyinaoni [[interaksi]] antarané [[organisme]] karo [[lingkungan]] lan liya-liyané. Asalé saka tembung [[Basa Yunani|Yunani]] ''oikos'' ("habitat") lan ''logos'' ("èlmu").
 
Ékologi, [[biologi]] lan èlmu kauripan liyané silih nglengkapi karo [[zoologi]] lan [[geografi|géografi]] sing nggambaraké babagan yèn ékologi nyoba ngira-ira, lan ékonomi ènèrgi sing nggambaraké akèh-akèhé [[rantai panganan]] [[manungsa]] lan tingkat tropik.
 
Ékowewengkon [[bumi]] lan risèt owah-owahan iklim ya iku rong wewengkon fokus ekolog (wong sing nyinaoni ékologi) saiki.
Ékologi nimbulaké akèh [[filsafat]] sing kuwat banget lan perobahan [[pulitik]] – kalebu obahan [[konservasi]], [[kaséhatan]], lingkungan, lan ékologi sing awaké dhéwé kenal saiki. Nalika kabèh digabungaké karo obahan perdamaian lan Enem Asas, disebut obahan ijo. Umumé, njupuk kasehatan ékosistem sing sepisanan ing daftar moral manungsa lan prioritas pulitik, kaya dalan kanggo nuju kasehatan manungsa lan kaharmonisan sosial, lan ékonomi sing luwih becik.
 
Wong sing nduwé kapercayan-kapercayan iku disebut ékolog pulitik. Sapérangan wis ngatur ing sajroning Klompok Ijo, nanging ana bener-bener ékolog pulitik ing sakèhing parté pulitik. Asring banget saka wong-wong mau migunakaké argumen saka ékologi kanggo nerusaké kawicaksanan, khususé kawicaksanan alas lan ènèrgi. Asring argumen-argumen iku tetentangan siji lan sijiné, kadidéné akèh dilakokaké déning akademisiakadhemisi uga.
 
== Ékologi ing ékonomi ==
* Mike Nickerson nelakaké yèn "ékonomi teli pralimané ékologi" wiwit ékosistem nyiptaaké sumber lan mbuwang [[sampah]], ing ngendi ékonomi nganggep dilakoni "supaya bébas".
 
Ékonomi ékologi lan téoritéyori perkembangan manungsa nyoba misahaké pranyatan ékonomi karo liyané, nanging angèl. Akèh wong menggalih ékonomi lagi waé dadi bagéyanpérangan ékologi, lan ékonomi ngirwakakaké salah. "Modhal alam" ya iku 1 conto 1 téoritéyori sing nggabungaké 2 perkara iku.
 
== Ékologi ing kacatingal antropologi ==
 
== Pranala njaba ==
{{commonscatCommons category|Ecology}}
* [http://free.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Biologi/0026%20Bio%201-6a.htm Ekologi Adalah Ilmu Pengetahuan]
* [http://free.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Biologi/0027%20Bio%201-6b.htm Prinsip-prinsip Ekologi]
352.737

besutan