Strasbourg: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Nobel → Nobèl, mekaten → makaten (3), Hak Asasi Manusia → Hak Asasi Manungsa (2), bangunan → yasan, bagéyan → pérangan, Parlemen → Parlemèn, menawi → manawi
(éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal)
(éjaan, replaced: Nobel → Nobèl, mekaten → makaten (3), Hak Asasi Manusia → Hak Asasi Manungsa (2), bangunan → yasan, bagéyan → pérangan, Parlemen → Parlemèn, menawi → manawi)
}}
 
'''Strasbourg''' ([[basa Jerman]]: ''Straßburg'') minangka kutha krajan ''région'' [[Alsace]] lan departemèn saking [[Bas-Rhin]] ingkang dumunung wonten ing [[Perancis]] bagéyanpérangan wétan. Cacahing penduduk sajumlah 272.800 jiwa ([[2004]]). Kutha punika kagungan wiyar wewengkon 78,26 km². Kanthi kagungan angka kepadhatan penduduk sakitar 3.486 jiwa/km². Kutha punika misuwur kanthi sebutan [[Grande Île*]] katetepaken minangka [[Situs Warisan Donya UNESCO]] wonten ing taun [[1988]]. Kutha punika dumunung wonten ing pinggir [[Kali Rhein]].
 
Kutha punika ugi minangka kutha, kursi saking [[Dewan Éropah]] wonten ing [[1949]], ingkang [[ParlemenParlemèn Éropah]] saking taun [[1992]] lan [[Pengadilan Hak Asasi ManusiaManungsa Éropah]] kanggé Istana Hak Asasi ManusiaManungsa wiwit [[1998]], lawang sekuritas [[Lembaga Éropah ing Strasbourg|Éropah lan modal saking Éropah]]. Tiyang - tiyang ingkang dumunung wonten ing Strasbourg dipunwastani ''Strasbourgeois'' (wonten ing [[basa Perancis]]).
 
Kutha punika minangka kutha ingkang dados wates kaliyan Nagara [[Jerman]], Strasbourg dados kutha ingkang ''bicultural''. Sugih bab sajarahipun kanthi nilaraken kathah sanget warisan arsitèktur ingkang apik sanget. Kutha ingkang dumunung wonten ing Big Island, sedayanipun kalebetaken wonten ing ''World Heritage'' déning [[UNESCO]] wiwit taun [[1988]] kalebet ugi
[[Katedral Notre Dame Strasbourg]] sarta distrik La Petite France.<ref name="unescostrasbourgGrandeile">[http://whc.unesco.org/fr/list/495 Site internet de l'UNESCO]</ref>.
 
Strasbourg ugi dados simbol [[Perancis]]-[[Jerman]], langkung wiyar malih minangka simbol saking [[Uni Éropah]]. Kutha punika mligi bab pulitik, fungsi budaya lan kalembagan. Kanthi mekatenmakaten dados salah satunggaling kutha kados déné [[Jenewa]] utawi [[New York]], ingkang minangka papan organisasi internasional tanpa modal nagara.<ref>[http://www.ot-strasbourg.com/rubrique.php?id_rubrique=34 Site de l'office de tourisme de Strasbourg et sa région]</ref> Strasbourg ugi minangka kutha konferènsi internasional, ingkang angka kalih ing [[Perancis]] sasampunipun kutha [[Paris]].<ref name="autogenerated1">[http://www.mgm.fr/ARECLUS/page_auteurs/rozen_veuro.pdf Étude comparative des villes européennes, pages 36 et 37.] {{pdf}}</ref>.
 
Kawontenan sapérangan lembaga nasional misuwur, kadosta [[Teater Nasional Strasbourg|Teater Nasional]], kaliyan [[Perpustakaan Nasional lan Universitas (Strasbourg)|Perpustakaan Nasional lan Universitas]] lan [[National Rhine Opera]] ndadosaken kutha punika minangka pusat budaya ingkang wigati.
 
Strasbourg ugi minangka kutha pelajar ingkang ageng, [[Universitas Strasbourg|Universitas]], sekolah ageng ([[Cuej]], [[École nationale d'administration (France)|ENA]], [[Sciences Po Strasbourg]], [[INSA de Strasbourg]], [[International Space University]], [[ESBS]], [[ECAM]] Strasbourg Europe, [[ENGEES]], [[EOST]], [[École européenne de chimie, polymères et matériaux|ECPM]], [[Télécom Physique Strasbourg]], [[ENSIIE]] lsp.) wujud sawijining universitas utama ingkang kagungan taraf tingkat internasional. 20% mahasiswa asing ingkang asalipun langkung saking satunggal atus nagara.<ref name="Chiffres-clés des universités d'Alsace 2007-2008">[http://www.unistra.fr/uploads/media/chiffres2007-08.pdf Les chiffres-clés des universités d'Alsace 2007-2008]{{pdf}}, sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref> Universitas majang 18 [[Pamenang NobelNobèl]] ing tembok, inggih punika panampa méka tènder kanggé invèstasi masa ngajeng, ingkang ndadosaken universitas punika minangka universitas unggulan wonten ing bab pendidikan tinggi lan panalitèn ing donya.<ref>[http://www.unistra.fr/index.php?id=57 Une identité forte], sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref>{{,}}<ref>[http://www.unistra.fr/index.php?id=8501 Investissements d'avenir], sur le site de l'[[Université de Strasbourg]]. Kaundhuh tanggal 8 April 2013.</ref>.
 
== Toponymy (Ilmu nama Papan) ==
Nama kapisanan kutha punika inggih [[Celtic]]'' *'' Argantorati>'''' Argentorate, Romanized minangka'' {{lang | ingkang | Argentoratum}}'' ('''' {{s Argentoraton - | II | e}}), nama ingkang sami kaliyan [[Argentre (Mayenne)|Argentre]] (Mayenne, Argentrato'''' {{-s | IX | e}}). Etimologi saking istilah punika dados padudon, sapérangan mirsani link kanthi [[Brigit|Dewi Ageng Celtic]], ingkang minangka'''' Argantia julukan ingkang dipunidhéntifikasikaken kaliyan bulan. Rasa ingkang paling umum.<ref>[http://juillot.home.cern.ch/juillot/triboques.html Émile Linckelheld, ''La Cité des Triboques'', in Annuaire de la Société historique, littéraire et scientifique du Club vosgien, 1936]</ref>
 
Lajeng, ndhèrèkaken integrasi saking èntitas Jerman, kutha punika bote malih dados perbatasan, ananging wonten ing pusat saking jaringan kutha-kutha Jerman. Pamanggihipun amargi Strasbourg boten malih dados sumbu kali lan kapusata lèr-kidul ananging ugi wétan-kilèn. Strasbourg panci dados salah satunggal saking sapérangan jembatan kanggé nyebrang kali [[Rhine]], kanthi mekatenmakaten dipunmadhegaken wonten ing jalur utama wétan-kilèn. Namanipun lajeng ngrembaka dados Straßburg benteng (Burg mati, bangunanyasan bèntèng) ing margi (die Straße), asalipun saking nama mantan Stratiburg Tinggi Jerman amargi èwah gingsiripun konsonan dipunsebutaken ingkang angka kapisanan nalika abad kaping enem déning St Gregorius.<ref>''Dictionnaire historique des rues de Strasbourg'', Maurice Moszberger & Théodore Rieger & Léon Daul, Le Verger Éditeur, p.9</ref>.
 
Kommune utawi kutha punika dipunsebut wonten ing ''Strassburg'' minangka ''Straßburg''<ref>[http://fr.wiktionary.org/wiki/Strassburg Strassburg]</ref> wonten ing Jerman lan ''{{lang|gsw|Strossburi}}''<ref>[http://fr.wiktionary.org/wiki/Strossburi {{lang|gsw|Strossburi}}]</ref> wonten ing Spanyol.
}}
 
Iklim ingkang wonten ing Strasbourg inggih punika tipe [[# Beriklim samudera gradien iklim|iklim laut]] ('''' Cfb adhedhasar [[Köppen klasifikasi]]) kanthi amplitudo suhu rélatif relatif. Kanthi mekatenmakaten, musim dingin ngalami jawah salju, déné sapérangan dinten nalika musim panas saged panas sanget. Dumunung wonten ing antawising kalih pegunungan ([[Vosges]] lan [[Black Forest]]) kutha punika boten kènging angin. Mekaten ugi, curah hujan rélatif sekedhik lan boten aturan menawimanawi kabandhingaken kaliyan laladan [[Perancis]] ingkang sanès kanthi perlindhungan alami saking angin barat ingkang minangka èfèk Vosges (fohn èfèk). Kutha punika asring kènging badai ingkang ageng wonten ing wiwitan lan pungkasan musim panas.
 
Kirangipun angin, suhu inggil wonten ing musim panas sarta papan dunung ugi amargi prabawa saking polusi<ref>[http://www.atmo-alsace.net/ Site de l'ASPA, indice ATMO et qualité de l'air en direct]</ref>.
 
== Pranala njaba ==
{{Commons category}}
{{commonscat}}
* [http://www.strasbourg.fr/StrasbourgFr/GB Situs resmi]
 
348.872

besutan