Theravada: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: sedinten → sadinten, Kabeh → Kabèh, dipun → dipun (2), dening → déning, aliran → ilèn (2), Mangga mirsani → Ugi pirsani
(Buddha -> Buda (éjaan baku), replaced: Buddha → Buda (8), Buddhisme → Buda, Vajrayana → Wajrayana (2))
(éjaan, replaced: sedinten → sadinten, Kabeh → Kabèh, dipun → dipun (2), dening → déning, aliran → ilèn (2), Mangga mirsani → Ugi pirsani)
'''Buda Theravada''', punika salah satunggiling aliranilèn agami [[Buda]]. Theravada asalipun saking kalih tembung ing salebeting basa Pali inggih punika : Thera lan Vada. Thera maknanipun sesepuh, lan vada maknanipun ajaran. Dados, Theravada maknanipun Ajaran Para Sesepuh. Maksudipun, Ajaranipun Sang Buda ingkang tasih dijaga kalih para bhikkhu sepuh tanpa nambahi utawa ngurangi ingkang sampun diajarke deningdéning Sang Buda.
 
Sedaya ajaranipun Sang Buda dikumpulake dados telung warna, nggeh menika: Vinaya Pitaka, Sutta Pitaka, lan Abhidhamma Pitaka. KabehKabèh iku ditulis dados kitab sucine sedaya umat Buda ingkang dipun sebutdipunsebut Tipitaka. Kitab meniko dipun tulisdipuntulis nganggé bhasa Pali.
 
Ngantos menika, agama buddha aliranilèn Theravada tasih pepanggon ing nagari Sri Lanka, Thailand, Mianmar, Laos, Kambodia.
 
== Mahayana lan Theravada ==
'''Latar wingking'''
 
Sang Buda miyos ing [[abad kaping-6 SM]]. Saksampunipun nggayuh Panerangan Sampurna ing yuswa 35 ngantos Mahaparinibbana ing yuswa 80, panjenenganipun nelasaken saumur gesangipun kanggé khotbah lan nyebaraken ajaran. Salebeting 45 taun, panjenenganipun ngasta lan khotbah siang saha wengi, mung saré kalih jam sedintensadinten.
 
<!--
-->
 
== ManggaUgi mirsanipirsani ==
* [[Buda]]
* [[Mahayana]]
352.737

besutan