Sekolah dhasar: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Dhaptar → Pratélan (2), dilaksanakaké → ditindakaké, disebut → ingaran (3), geografis → géografis, Ilmu Pengetahuan → Widya (2), jroning → sajeroning (3), khas → kas, pelajaran → wulangan, pertama → kapisan (2),...
(éjaan, replaced: biasa → biyasa, masyarakat → masarakat, negeri → nagari (4), pada → padha)
(éjaan, replaced: Dhaptar → Pratélan (2), dilaksanakaké → ditindakaké, disebut → ingaran (3), geografis → géografis, Ilmu Pengetahuan → Widya (2), jroning → sajeroning (3), khas → kas, pelajaran → wulangan, pertama → kapisan (2),...)
[[Gambar:Anak SD di Ciwidey.jpg|thumb|250px|left|Murid SD]]
 
'''Sekolah dhasar''' (dicekak '''SD''';[[Basa Inggris]]:''Elementary School'') iku jenjang paling dhasar jroningsajeroning pendhidhikan formal ing [[Indonésia]]. Sekolah dhasar ditempuh jroningsajeroning wektu 6 taun, wiwit saka klas 1 nganti klas 6. Saiki murid klas 6 diwajibak mèlu [[Ujian Nasional]] (biyèn Ebtanas) sing mengaruhi kalulusan siswa. Lulusan sekolah dhasar bisa nerusaké pendhidhikan menyang [[sekolah menengah pertamakapisan]] (utawa sadrajat).
 
Pelajar sekolah dhasar umumélumrahé umur 7-12 taun. Ing Indonésia, saben warga nagara umur 7-15 taun wajib mèlu pendhidhikan dhasar, ya iku sekolah dhasar (utawa sadrajat) 6 taun lan sekolah menengah pertamakapisan (utawa sadrajat) 3 taun.
 
Sekolah dhasar diselenggarakaké déning pamaréntah utawa swasta. Wiwit lumakuné [[otonomi laladan]] ing taun [[2001]], pengelolaan sekolah dhasar nagari (SDN) ing Indonésia sing sadurungé ana sangisoré [[Departemen Pendhidhikan Nasional Republik IndonésiaIndonesia|Departemen Pendhidhikan Nasional]], saiki dadi tanggung jawab [[pamaréntah laladan]] [[kabupatèn]]/[[kutha]]. Déné Departemen Pendhidhikan Nasional mung dadi regulator jroningsajeroning babagan standarbaku nasional pendhidhikan. Sacara struktural, sekolah dhasar nagari minangka unit pelaksana teknis [[dinas pendhidhikan]] kabupatèn/kutha.
 
== Sajarah ==
Ing jaman panjajahan [[Walanda]], sekolah menengah tingkat atas diarani '''''[[Europeesche Lagere School]]''''' (ELS). Sawisé iku, ing mangsa panjajahan [[Jepang]], disebutingaran '''Sekolah Dhasar''' (SD).
 
Sawisé Indonésia mardika, SD owah dadi '''Sekolah Dhasar''' (SD) ing tanggal [[13 Maret]] [[1946]].
 
== Budaya ==
* Sekolah dhasar nagari ing Indonésia umumélumrahé migunakaké sragam putih abang kanggo dina-dina biyasa, sragam coklat kanggo pramuka/dina tinamtu, lan ing sekolah-sekolah tinamtu migunakaké sragam putih-putih kanggo upacara gendéra.
* Upacara gendéra dilaksanakakéditindakaké saben dina Senin ésuk sadurungé diwiwiti pelajaranwulangan.
 
== Kurikulum SD ==
# Basa Asing
# Matematika
# Ilmu PengetahuanWidya Alam
# Sajarah
# Ilmu PengetahuanWidya Sosial
# Seni Budaya lan Keterampilan
 
== Pengelolaan ==
Pendhidhikan dhasar di Indonésia padha dhasarnya dibedakan menjadi dua yaitu yang dikelola déning pamaréntah biasanya disebutingaran Sekolah Dhasar Negeri dan Madrasah Ibtidaiyah Negeri sedang yang kedua dikelola déning masarakat biasanya disebutingaran Sekolah Dhasar Swasta dan Madrasah Ibtidaiyah Swasta. SD dibawah lingkup Depdiknas sedang MI dibawah lingkup Depag. disamping itu ada pula sekolah dhasar dibawah lingkup Depdiknas berciri khaskas agama dengan sebutan Sekolah Dhasar Islam utawa Sekolah Dhasar Kristen,dll.
 
== Permasalahan ==
Amerga letak geografisgéografis Indonésia, dadi masalah sing paling gedhé ya iku pemerataan guru ing laladan-laladan kang terpencil. Parahe manèh, déné pamaréntah nyebutna manawa akèh guru sing wis diangkat dadi [[PNS]], nanging isih akèh uga guru kang durung kaangkat dadi PNS. Ditambah manèh ana uga guru sing digaji namung <u>+</u>Rp. 100.000,- sesasi.
 
== Uga delengen ==
* [[DhaptarPratélan sekolah dhasar nagari ing Indonésia]]
* [[DhaptarPratélan sekolah dhasar swasta ing Indonésia]]
* [[Madrasah ibtidaiyah]]
* [[Klompok belajar|Klompok belajar Paket A]]
348.872

besutan