UNDP: Béda antara owahan

10 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: antara liya → antarané, biasané → biyasané, Britania Raya → Karajan Manunggal, didegaké → diyasa, jroning → sajeroning (2), luwih saka → punjul (2), pembangunan → pangyasa (2), Pembangunan → Pangyasa, pusat → punjer
(→‎Pranala njaba: Amérika Serikat -> Amérika Sarékat)
(éjaan, replaced: antara liya → antarané, biasané → biyasané, Britania Raya → Karajan Manunggal, didegaké → diyasa, jroning → sajeroning (2), luwih saka → punjul (2), pembangunan → pangyasa (2), Pembangunan → Pangyasa, pusat → punjer)
'''United Nations Development Programme''' (UNDP) utawa Badan Program PembangunanPangyasa [[PBB]] ([[Basa Arab]]: برنامج الامم المتحده الانماءي , [[Basa Prancis]]: Programme des Nations Unies pour le développement, [[Basa Spanyol]]: Programa de désarrollo de Naciones Unidas ) iku organisasi multilateral kang paling gedhé mènèhi bantuan teknis lan pembangunanpangyasa ing donya.
 
Nduwèni kantor pusatpunjer ing [[New York City]] la uga minangka organisasi paling gedhé jroningsajeroning Perserikatan Bangsa-Bangsa.
Organisasi iki dibiayai déning donor. Donor-donor iki biasanébiyasané mbiyantu nyediaké ahli lan penaséhat, pelatihan, lan perlengkapan pembangunanpangyasa kanggo nagara berkembang, kanthi nambah bantuan kanggo nagara berkembang
 
== Sajarah ==
 
UNDP didegakédiyasa ing taun [[1965]] minangka penggabungan rong organisasi sadurungé (Program Bantuan Teknis PBB lan Program Dana Khusus PBB).
Organisasi iki disawang minangka organisasi kang nglakokaké tugas pokok PBB saliyané mujudaké perdamaian lan kaamanan donya.
 
=== Donor (Bantuan) ===
 
Nagara donor paling gedhé ya iku [[Amérika Sarékat]], nyumbang $ 243 yuta, nuli [[BritaniaKarajan RayaManunggal]], kang nyumbang $ 233 yuta menyang UNDP. [[Jepang]], [[Walanda]], [[Norwegia]] lan [[Swedia]] nyumbang luwih sakapunjul $ 100 yuta. Sauntara, [[Uni Éropah]] nyumbang luwih sakapunjul $921 yuta ($ 226 yuta asal saka [[Komisi Éropah]] lan sisané asal saka nagara-nagara anggota Uni Éropah.
 
== Informasi Umum ==
=== Fungsi ===
 
Fungsi umum UNDP, antara liyaantarané:
 
* Mujudaké dhémokrasi jroningsajeroning sawijining nagara
* Penanggulangan kamiskinan
* Mbantu nagara kanggo bangkit saka ''keterpurukan''
348.872

besutan