Singah: Béda antara owahan

19 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: aliran → ilèn (2), disebut → ingaran, jroning → sajeroning, kayadéné → kaya déné, khusus → mirunggan, seka → saka (3), Nabi Muhammad → Muhammad (3)
(→‎Kalangan anti-Singah: Syi'ah -> Singah, replaced: Syi'ah → Singah)
(éjaan, replaced: aliran → ilèn (2), disebut → ingaran, jroning → sajeroning, kayadéné → kaya déné, khusus → mirunggan, seka → saka (3), Nabi Muhammad → Muhammad (3))
{{Islam}}
'''Singah''' ([[Basa Arab]]: '''شيعة''', [[Basa Pèrsi]]: '''شیعه''') iku aliranilèn utawa [[mazhab]] jroningsajeroning [[Islam]]. Muslim Singah nuruti [[Islam]] miturut sing diajaraké déning [[Nabi]] [[Muhammad]] lan [[Ahlul Bait]]-é. Singah nulak kapemimpinan saka telung [[Khalifah]] [[Sunni]] pisanan kayadénékaya déné [[Sunni]] uga nulak Imam saka Imam Singah. Wangun tunggal saka Singah ya iku ''Shī`ī '' (Basa Arab: شيعي.) nunjuk marang pandhèrèk saka [[Ahlul Bait]]ldan [[Ali bin Abi Talib|Imam Ali]]. Watara 90% umat Muslim sadonya arupa kaum [[Sunni]], lan 10% nganut aliranilèn Singah.
 
== Etimologi ==
"Singah" iku wangun cendhak saka kalimat mawa sajarah ''Syi`ah `Ali'' شيعة علي tegesé "pendhèrèk Ali", sing magepokan karo [[Surat Al Bayyinah|Q.S. Al-Bayyinah]] ayat ''khoirulbariyyah'', wektu mudhuné ayat iku Nabi SAW paring sabda: "He, Ali sliramu lan pendhèrèkmu iku wong-wong sing beja" (''ya Ali anta wa syi'atuka humulfaaizun'')<ref>Riwayat di Durul Mansur milik Jalaluddin As-Suyuti</ref>
 
Miturut 'ètimologi' [[basa Arab]], "syiah" iku maknané pambéla lan pandhèrèk. Kejaba iku, maknané uga samubarang sing ngumpul amarga sawijining perkara.<ref>Tahdzibul Lughah, 3/6, anggitan Azhari lan Tajul Arus, 5/405, anggitan Az Azbidi. Kajupuk sekasaka kitab Firaq Mu'ashirah, 1/31, anggitan Dr. Ghalib bin 'Ali Al-Awajji</ref>. Déné, manut tembung syariat duwé arti: wong-wong sing mratélakaké yèn [[Ali bin Abi Tholib]] iku luwih utama ing antarané para [[Sahabat Nabi|sahabat]] lan luwih wenang nyekel garising pamimpin kaum muslimin, semono uga para putra-wayahé.<ref>Al-Fishal Fil Milali Wal Ahwa Wan Nihal, 2/113, karya Ibnu Hazm</ref>. Ing sajarah, syiah ngalami sawetara owah-owahan kaya déné [[Sunni]].
 
== Ikhtisar ==
Muslim Singah percaya yèn [[Ahlul Bait|Kulawarga Muhammad]] iku punjering ngèlmu paling apik kanggo mangertèni [[Qur'an]] lan [[Islam]], guru paling becik perkara Islam iku [[Muhammad|Nabi Muhammad]] lan sing pinercaya jaga tradisi [[Sunnah]]. Béda pangertèn karo Sunni, sing disebutingaran Ahlul Bait iki dijupuk sekasaka anak turuné Ali bin Abi Tholib lan [[Fatimah]].
 
Sacara khususmirunggan, Muslim Singah nduwé panemu yèn [[Ali bin Abi Tholib]], ya iku sepupu lan mantu [[Muhammad]] lan bapak kulawarga [[Ahlul Bait]], iku nerusaké kekhalifahan sawisé Nabi Muhammad. Muslim Singah percaya yèn Ali jumeneng dadi khalifah iku dipilih langsung déning Nabi Muhammad, lan préntah Nabi iku artiné wahyu sekasaka Allah.
 
<!--
348.872

besutan