Transformator: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (4), Bagéyan → Pérangan
(éjaan, replaced: sahingga → saéngga, nduwèni → duwé, kayata → kaya ta, isa → bisa (2), hubungan → gayutan, diubah → diowah, alat → piranti)
(éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (4), Bagéyan → Pérangan)
'''Transformator''' utawa yah ya iku piranti kang digunakaké kanggo ngunggahaké utawa midunaké tegangan bolak-balik ([[AC]]).<ref name="internet1">[http://soerya.surabaya.go.id/AuP/e-DU.KONTEN/edukasi.net/SMP/Fisika/Transformator/ SMP FISIKA Transformator], Kaunduh 18/10/12.</ref> Transformator kasusun saka 3 komponèn ya iku: [[Kumparan]] pertama (primer) kang fungsiné minangka input, Kumparan kapindo (skundèr) kang funsiné minangka ''output'' lan inti wesi kang fungsiné minangka nguwataké médan magnèt kang dikasilaké.<ref name="internet1" />
Tranformator kasusun déning [[inti]] wesi, [[kumparan primer]], lan [[kumparan sekunder]]. Pengertian transformator duwé 2 [[terminal]] ya iku, [[terminal imput]] ana ing kumparan primer, lan [[kumparan output]] ana ing kumparan sekunder. Kanti trnsformator, [[generator]] ([[380 volt]]), saluran [[transmisi]] ([[150 volt]]) bisa kerja bebarengan ing [[teganggan]] kang béda.
wujud dasar saka pengertian transformator ya iku sepasang pucuk kang bagéyanpérangan [[primer]] lan sepasang pucuk ing bagéyanpérangan [[sekunder]]. BagéyanPérangan primer lan sekunder arupa [[lilitan kawat email]] kang ora sinanmbungan sacara [[elastis]]. Kaloro lilitan kawat iki dililitaké ing salh sijiné inti kang dijenengi [[trafo]]. Biasané inti pengertian transformator kasebut saka [[lempengan]] wesi kang disusun dadi siji kang mbéntuk teras wesi. Wondéné trafo [[frekuensi]] dhuwur digunakaké ing rangkaian radio kang gunakaké [[inti ferit]].<ref name="internet1" />
 
==Macem-macem Transformator==
[[Gambar:Transformer-hightolow_smaller.jpg|thumb|200px|Transformator step-down]]
#[[Transformator step down]] digunakaké ing rangkaian [[elektronik]] kang tegangane endek.<ref name="internet2">[http://komponenelektronika.net/pengertian-transformator.htm Pengertian Transformator], (Kaunduh 19/10/12) .</ref> Trafo jinis iki ing bagéyanpérangan primer dihubungké karo tegangan [[AC]] kaya ta [[220 volt]] mangka ing bagéyanpérangan sekunder bakal ngetokaké tegangan kang luwih endèk.<ref name="internet2"/>
#[[Transformator step up]] ya iku walikané saka transformator ''step down'' kang digunakaké kanggo ngunggahaké [[tegangan listrik]] AC. Conto saka panggunaan ''transformator step up'' yiku ing rangkaian ''emergency light'' utawa [[lampu darurat]] kang empan nalika [[PLN]] mati lan [[UPS]] ing [[PC]]. Prinsip kerja tranformator ing tegangan [[DC]] (searah) kang asalé saka [[battery]] diowah dadi tegangan ''AC'' [[bolak-balik]] banjur diunggahaké dadi [[220 volt]] déning trafo saéngga bisa empan ing wektu lampu utawa''PC'' nalika ''PLN'' mati.<ref name="internet2"/>
#Jinis-jinis transformator kang liya ya iku [[trafo OT]] (''Output Trafo'') lan [[IT]] (''Input Trafo''). Trafo jinis iki akèh digunakaké ing peralatan [[audio]].<ref name="internet2"/>
352.737

besutan