County Alba: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: mujudake → minangka
(→‎top: éjaan, replaced: Yen → Yèn)
(→‎top: éjaan, replaced: mujudake → minangka)
 
'''Alba''', sing arupi salah sijine teka [[vestimentum]] liturgis ing [[Gereja Katolik Roma]], [[Gereja Anglikan]] lan akèh gereja [[Protestan]], ya iku sehelai jubah linen putih, dawane nganti mata sikil lan biasane dilengkapi sehelai tali kanngo ngiket pinggang awerna putih (sinktura). Mulane alba ya iku sehelai tunik linen dawa sing dikenake déning masarakat Romawi kuna. Alba ya iku vestimentum liturgis paling tua, lan digunakaké umat Kristiani kawet jaman biyen, khususe déning para klerus ing liturgi [[Ekaristi]]. Sakiki, alba arupi vestimentum umum kanggo kabèh petugas liturgi ing jerone perayaan [[Misa]], apik klerus (sing ditahbiskan) maupun awam (sing ora ditahbiskan), lan dikenake ing nduwur pakaian sedina-dina utawa [[toga]] lan ning ngisor busana khusus, kaya ta stola, dalmatik utawa [[kasula]]. Yèn alba ora kabèh nutupi kerah baju utawa
toga, maka dibutuhke sehelai amik sing dikenake ing ngisor alba. Panggunaan amik sipaté opsional. Wujud alba sing dicekaake kango penggunaan ing jaba gedung gereja mujudakeminangka surplis (untuk imam) lan sepupunya rohet (untuk uskup). Alba pasca Tridentina seringuga digawé berenda-renda. Ing masa sawisé renda-renda dadi ketinggalan zaman, kecuali ing sebagian paroki Katolik Roma lan pira-pira paroki Anglo-Katolik. Ing akèh paroki Anglikan, alba didekorasi kalian ''apparel''. Ing akèh Gereja Anglikan Duwur (High Church), Alba kui busana njeero sing dikenake ing ngisor vestimentum. Ing Gereja Anglikan Ngisor (Low Church) lan Gereja Anglikan Luas (Broad Church), Alba dianggep dadi pakaian sedina-dina.
 
{{Peralatan liturgi Katolik}}
352.737

besutan