Alfabèt: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Dhaptar → Pratélan, biasané → racaké
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (5))
(éjaan, replaced: Dhaptar → Pratélan, biasané → racaké)
[[Gambar:A Specimen by William Caslon.jpg|thumb|250px]]
'''Alfabèt''' iku tembung asal saka [[basa Yunani]], saka rong aksara wiwitan sajeroning tulisan mau, ya iku aksara [[alfa]] lan [[beta]]. Makna tembung iki yaiuku sawijining sistem panulisan sing mawa dhasar [[fonem]] [[vokal]] lan [[konsonan]]. Alfabet béda karo [[abjad]], sing biasanéracaké ora nduwèni lambang [[vokal]], lan béda karo [[abugida]] lan [[aksara silabis]], sing saben aksara (huruf) é nglambangaké fonèm nanging sajeroning wangun suku tembung.
 
Sawjining [[fonèm]] sing ora dikandhut sajeroning sawiji alfabet bisa ditulis nganggo [[dwihuruf]] utawa [[tandha diakritik]] (akut, aksèn, tilda, lsp), sing biasa ana ing [[alfabèt Latin]]. Contoné dwihuruf /ng/ tumrap fonèm {{IPA|[ŋ]}} (konsonan sengau langit-langit mburi) sajeroning [[basa Indonésia]]; huruf [[N]] kanthi tandha tilda (Ñ) tumrap fonèm {{IPA|[ɲ]}} (konsonan sengau langit-langit) sajeroning [[basa Spanyol]].
* [[Aksara Ibrani]]
* [[Katakana]] lan [[Hiragana]]
* [[DhaptarPratélan istilah linguistik]]
 
{{jinis aksara|state=show|state3=show}}
348.872

besutan