Rosaceae: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéan → pérangan, spesies → spésies, klebu → kalebu (2)
(éjaan, replaced: Biasané → Lumrahé (3), biasané → racaké)
(éjaan, replaced: bagéan → pérangan, spesies → spésies, klebu → kalebu (2))
| range_map_caption = Persebaran Rosaceae di dunia
}}
'''Suku mawar-mawaran''' utawa '''Rosaceae''' iku sawijining kulawarga tetanduran sing gedhé, dumadi saka 3.000—4.000 spesiesspésies sajeroning 100—120 [[genus|marga]]. Mawar klebukalebu sajeroning suku iki, semono uga [[apel]], [[pir]], [[arbei]], [[prem]], [[persik]], [[cèri]], [[lokat]], lan sapanunggalané. Godhong ing suku iki tansah kasusun sesilangan lan racaké nganggo ''godhong penumpu'', kaya déné kuncup ing pangkal godhong. Kembangé tansah duwé kelamin gandha, lan risi akèh benang sari sarta putik. Sethithk banget anggota suku iki sing mawa racun. Ananging grumbul mawar sing ngembang bisa mbebayani, amarga ing wit-é ana eri-eri landhep sing dadi pelindhungé.
 
== Marga/genera ==
 
Suku iki bisa dipérang dadi patang anaksuku, loro tribus, lan saklompok marga sing ora bisa dilebokaké menyang klompok-klompok sadurungé:
* Anaksuku [[Rosoideae]]: Lumrahé awoh cilik lan kerep bagéanpérangan sing mawa daging yakuwi hypantium (tangkai pendukung godhong woh). Lima nganti enenm tribus lan 20-an genera. Conto: stroberi, mawar, ''blackberry''.
* Anaksuku [[Spiraeoideae]]: Lumrahé awoh ora mawa daging kanthi lima kapsula. Conto: ''[[Spiraea]]'', ''[[Sorbaria]]'' lan kerabaté.
* Anaksuku [[Maloideae]] (utawa Pomoideae): Nyakup klompok kanthi [[woh]] tipe apel (''pomus''), kanthi lima [[kapsula]] kabungkus [[endokarpium]]. Conto: [[apel]], [[pir]], ''[[quince]]'', lan [[lokuat]].
* Anaksuku [[Prunoideae|Amygdaloideae]] (utawa Prunoideae): Lumrahé awoh drupa. Dumadi saka patang genera: ''[[Maddenia]], [[Oemleria]], [[Prinsepia]]'' lan ''[[Prunus]]''. Conto: [[prem]], [[persik]], [[amandel]], [[ceri]], lan [[aprikot]].
* Tribus [[Dryadeae]]: Woh kothak (''achenium'') kanthi putik mawa ambut. Anggotané limang genera: ''[[Dryas]], [[Cercocarpus]], [[Chamaebatia]], [[Cowania]]'', lan ''[[Purshia]]''. Akèh jinisé sing [[simbiosis]] karo [[bakteri]] [[bintil oyot]] [[bakteri pangiket nitrogen|pengikat nitrogen]] ''[[Frankia]]''.
* Tribus [[Neillieae]]: ''[[Neillia]]'' (klebukalebu ''[[Stephanandra]]'') lan ''[[Physocarpus]]''.
 
Sawetara genera, kaya ''[[Kerria (plant)|Kerria]]'', ora bisa dilebokaké sajeroning salah siji klompok ing dhuwur.
350.349

besutan