Scott Joplin: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sawetawis → sawatawis, dèning → déning (7)
(→‎Warisan: éjaan, replaced: Hadiah → Bebungah)
(éjaan, replaced: sawetawis → sawatawis, dèning → déning (7))
[[Gambar:Scott Joplin.jpg|thumb|Scott Joplin]]
 
'''Scott Joplin''' (miyos [[Juni]] [[1868]], tilar donya [[1]] [[April]] [[1917]])<ref>http://www.scottjoplin.org/biography.htm</ref> dumugi sapunika minangka [[musikus]] lan [[komponis]] ''[[ragtime]]'' ingkang paling kondhang. Piyambakipun ingkang netepaken standar ingkang samangke dipundhèrèki dèningdéning kathah tiyang.
 
Joplin miyos wonten ing [[Linden, Texas]]. Ibunipun inggih punika Florence Givins lan bapakipun Giles (kadang kala kaserat "Jiles") Joplin. Piyambakipun minangka putra angka kalih saking enem sadhérék. Sampun dangu, kathah tiyang ingkang mangertosi piyambakipun miyos rikala [[24]] [[November]] [[1868]], ananging panalitèn ingkang langkung dèningdéning sajarahwan ragtime [[Ed Berlin]] maringi bukti bilih punika lepat.
 
== Warisan ==
Ingkang ironis, minat punika tuwuh saking aransemen Hamlisch lan pertunjukan musik ragtime Joplin wonten ing filem ingkang populer lan pamenang Bebungah [[Academy Awards|Oscar]], ''[[The Sting]]'', kanthi latar belakang taun [[1930]]-an, tebih sasampunipun puncak masa ragtime.
 
Nalika taun [[1974]] Kenneth MacMillan nyiptakaken sawijining balet kanggé Royal Ballet, Elite Syncopations, adhedhasar lagu-lagu déning Joplin, Max Morath lan sanèsipun. Balet-balet punika taksih dipuntampilaken sawetawissawatawis wekdal.
 
Scott Joplin kagungan bintang ing [[St. Louis Walk of Fame]].
* ''Harmony Club Waltz'' (1896)
* ''Heliotrope Bouquet'' (1907) sareng Louis Chauvin
* ''I Am Thinking of My Pickanniny Days'' (1902) tembung-tembung dèningdéning Henry Jackson
* ''Kismet Rag'' (1913) sareng Scott Hayden
* ''Leola'' (1905)
* ''Lily Queen'' (1907) sareng Arthur Marshall
* ''Little Black Baby'' (1903) tembung-temung dèningdéning Louis Armstrong Bristol
* ''Magnetic Rag'' (1914)
* ''[[Maple Leaf Rag]]'' (1899)
* ''March Majestic'' (1902)
* ''The Nonpareil'' (1907)
* ''Original Rags'' (1899) aransemen dèningdéning Chas. N. Daniels
* ''Palm Leaf Rag'' (1903)
* ''Paragon Rag'' (1909)
* ''The Rose-bud March'' (1905)
* ''Rose Leaf Rag'' (1907)
* ''Sarah Dear'' (1905) tembung-tembung dèningdéning Henry Jackson
* ''School of ragtime'' (1908)
* ''Searchlight Rag'' (1907)
* ''Wall Street Rag'' (1909)
* ''Weeping Willow'' (1903)
* ''When Your Hair Is Like the Snow'' (1907) tembung-tembung dèningdéning "Owen Spendthrift"<ref>http://www.scottjoplin.org/</ref>
 
== Waosan ==
352.737

besutan