Ikatan Kovalen: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: kedadosan → kadadosan (4), kanggè → kanggé (2), proses → prosès
(éjaan, replaced: menawi → manawi (2))
(éjaan, replaced: kedadosan → kadadosan (4), kanggè → kanggé (2), proses → prosès)
4. Ikatan kovalèn kordinasi inggih punika, ikatan kovalèn ing pundi èlèktron-èlèktron ing pasangan èlèktron dipunginaakén sami-sami asalipun saking salah satunggaling atom ingkang kaikét. Ikatan kovalèn punika namung sagéd kabéntuk manawi salah satunggaling atom gadahi pasangan [[elektron]] bebas [[PEB]] ikatan kovalen [[kordinasi]].<ref>http://rahmikimia.wordpress.com/kimia-kelas-x/3-ikatan-kimia-2/b-ikatan-kovalen/</ref>(dipununduh tanggal 9 Oktober 2012)
Ikatan kovalèn sagèd kédadosan amérgi wontén ingkang ginaakèn [[èlèktron]] kanti sami-sami. Ménawi ikatan kovalèn kédadosan, mila kalih atom punika ingkang gégayutan katarik kaliyan pasangan [[Èlèktron]] ingkang sami. Molèkul hidrogén [[H2]] punika tuladha saking ikatan kovalèn.
Sabén atom [[Hidrogén]] gadahi satunggal [[Èlèktron]] saha kanggèkanggé gayuh [[konfigurasi oktét]] ingkang stabil kadasta unsur golongan [[gas mulia]] mila sabén atom [[hidrogén]] bétahakèn tambahan satunggal [[Èlèktron]]. Tambahan satunggal [[Èlèktron]] kanggèkanggé sabén atom [[hidrogèn]] mbotén wontén kaliyan prosès sérah trima [[Èlèktron]] améérgi keelektronegatifan ingkang sami. Pramila konfigurasi oktèt ingkang stabil sagéd gayuh kaliyan ginaaken [[Èlèktron]] secara sami.
== Pembentukan Ikatan Kovalèn ==
Ikatan kovalèn biasanipun kédadosan antawis unsur non logam inggih punika antawis unsur ingkang gadahi keelektronegatifan ingkang rèlatif agéng. Ikatan kovalèn ugi kabentuk amergi prosesprosès serah trima elektron ingkang manawi boten kedadosankadadosan. Hidrogrn klorida punika tuladha damelipun ikatan kovalen saking atom hidrogen saha atom [[klorin]]. Hidrogen lan klorida kagolong unsur non logam. Konfigurasi elektron atom hidrogen saha atom klorin inggih punika :
H : 1
Cl : 2 8 7
== Bagiane Ikatan Kovalen ==
1. Ikatan Kovalen Polar
Atom-atom pembentukanipun gadahi daya tarik ingkang boten sami kaliyan pasangan elektron. Punika kedadosankadadosan amergi benten keelektronegatifan kalih atomipun, elektron ingkang gegayutan badhé geser ing arah atom langkung elektronegatif nyebapaken kedadosankadadosan pamisahan kutub [[positif]] lan [[negatif]].
2. Ikatan kovalen Non Polar
Titik muatan negatif [[elektron]] ingkang persakutuan berhimpit, pramila ing molekul pambentukanipun boten kedadosankadadosan momen dipol. Tuladhanipun : senyawa [[CO2]], [[O2]], [[Br2]].<ref>http://bebas.vlsm.org/v12/sponsor/Sponsor-Pendamping/Praweda/Kimia/0235a%20Kim%202-12e.htm</ref>(dipununduh Tanggal 9 Oktober 2012).
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan