Enzim Restriksi: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: mekaten → makaten, ngelampahi → nglampahi, sanes → sanès, Sejarah → Sajarah
(éjaan, replaced: menawi → manawi (4))
(éjaan, replaced: mekaten → makaten, ngelampahi → nglampahi, sanes → sanès, Sejarah → Sajarah)
 
== SejarahSajarah ==
Ing pungkasan taun 1960-an, ilmuwan [[Stewart Linn]] lan [[Werner Arber]] mengisolasi kalih tuladha enzim ingkang gadahi peran ing ngambat pertumbuhan [[bakteriofag]] ingkang nyerang ''[[E. coli]]''.<ref name="Peters"/> Salah satunggaling enzim merdamel me[[metilasi]] DNA, manawi enzim ingkang satunggaling merdamel motong DNA ingkang boten termetilasi ing pinten-pinten panggenan ing sepanjang molekul DNA.<ref name="Peters"/> Enzim ingkang kawiwitan dipunsebat [[metilase]] (''methylase''), ananging enzim ingkang satunggaling dipunsebat [[nuklease]] restriksi (''restriction nuclease'').<ref name="Peters"/> lajeng ing taun [[1968]], [[H.O. Smith]], [[K.W. Wilcox]], dan [[T.J. Kelley]], ingkang merdamel ing [[Johns Hopkins University]], mengisolasi lan mengkarakterisasiaken enzim [[nuklease]] restriksi kawiwitan.<ref name="Peters"/> Enzim punika asalipun saking [[bakteri]] ''Haemophilus influenzae'', lan dipunsukani asma HindII.<ref name="Peters"/> Enzim punika asring motong molekul DNA ing sekuen spesifik kaliyan ndawa situs tepangan enem pasang basa..<ref name="Peters">
Peters P. 2010. Restriction Enzymes. [terhubung berkala]. http://www.accessexcellence.org/AE/AEC/CC/restriction.php [4 Apr 2010].</ref>
| <center>PuGATCPy{{br}}PyCTAGPu</center>
|}
Sekuen pengenalan utawi asring dipunsebat ugi situs pengenalan punika sekuen DNA ingkang dados panggenan nempele enzim restriksi lan ngelampahinglampahi pemotongan ing sekuen kasebut.<ref name="Pray"/> ndawa sekuen tepangan enzim restriksi benten-benten, kadasta enzim [[EcoRI]], [[SacI]], lan [[SstI]] gadah sekuen tepangan ndawanipun enem pasang basa, manawi Notl wolung pasang basa, lan Sau3AI namung sekawan pasang basa.<ref name="Pray"/> katahipun saking enzim restriksi asifat [[palindromik]] (''palindromic'') ing punika sekuen tepangan sami manawi diwaos saking 5’<math>\rightarrow</math>3’ manawi utas inggil utawi utas ngandap.<ref name="Pray"/> Contohnya adalah HindIII dengan situs pengenalan 5’-AAGCTT-3’ (utas atas)/3’-TTCGAA-5’ (utas bawah).<ref name="Pray">Pray LA. 2008. Restriction Enzymes. [terhubung berkala]. http://www.nature.com/scitable/topicpage/Restriction-Enzymes-545 [3 Nopember 2012].</ref>
 
Enzim restriksi ingkang benten , saged gadahi situs tepangan ingkang sami, tuladhanipun: SacI lan SstI.<ref name="Bowen"/> Ezim ingkang gadahi situs tepangan ingkang sami dipunsebat kaliyan istilah ''[[isoschizomers]]''.<ref name="Bowen"/> ing pinten-pinten kasus, ''isoschizomers'' ugi motong DNA ing panggenan ingknag sami , ananging pinten-pinten boten mekatenmakaten.<ref name="Bowen"/>
 
Situs pengenalan ing enzim restriksi saged pasti utawi [[ambigu]].<ref name="Bowen"/> kadasta tuladha ing BamHI, enzim punika sampun pasti motong ing sekuen GGATCC.<ref name="Bowen"/> ananging punika, situs pengenalan HinfI inggih punika GANTC.<ref name="Bowen"/> ing situs pemotongan HinfI punika saged gantos kaliyan [[basa]] punapa kemawon, punika ingkang dipunsebat kaliyan situs ambigu<ref name="Bowen"/>. Tuladha sanessanès situs ambigu inggih punika XhoII.<ref name="Bowen"/> Enzim punika gadahi situs pemotongan PuGATCPy.<ref name="Bowen"/> Pu merupakan singkatan dari [[purin]] (basa A atau G), sedangkan Py merupakan singkatan dari [[pirimidin]] (''pyrimidine'') (basa T atau C).<ref name="Bowen"/> Jadi XhoII dapat mengenali dan memotong sekuen AGATCT, AGATCC, GGATCT dan GGATCC.<ref name="Bowen"/>
 
== Cathrtan Suku ==
351.333

besutan