Zhao Ziyang: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: demonstrasi → dhémonstrasi (2), Desember → Dhésèmber, dunia → donya, Februari → Fèbruari, kedadosan → kadadosan, nate → naté, saksampune → sasampunipun (2), seda → séda (2), sederhana → prasaja, ketingal → ka...
(→‎Sedonipun Zhao: éjaan, replaced: menawi → manawi)
(éjaan, replaced: demonstrasi → dhémonstrasi (2), Desember → Dhésèmber, dunia → donya, Februari → Fèbruari, kedadosan → kadadosan, nate → naté, saksampune → sasampunipun (2), seda → séda (2), sederhana → prasaja, ketingal → ka...)
}}
 
'''Zhao Ziyang''' ([[Hanzi sederhanaprasaja]]: 赵紫阳, [[Hanzi tradisional]]: 趙紫陽, [[Hanyu Pinyin]]: Zhào Zǐyáng) ([[17 Oktober]] [[1919]]–[[17 Januari]] [[2005]]) ya iku sapriyantun [[politikus]] wonten ing [[Republik Rakyat Tiongkok]]. panjenenganipun ya iku mantan [[Perdana Menteri Republik Rakyat Tiongkok]] saking [[1980]] ngantos [[1987]], ugi [[Sekretaris Jendral Partai Komunis Tiongkok|Sekretaris Jendral]] [[Partai Komunis Tiongkok]] saking [[1987]] ngantos [[1989]].
 
dados sapriyantun pejabat ngalenggahan inggil, panjenenganipun ya iku pangarsa reformasi ingkang nglampahi ewah-ewahan peken ingkang meningkatkan produksi kaliyan pesat ugi mangarsani langkah-langkah kagem mempersingkat [[birokrasi]] ingkang lema ugi nempuhi [[korupsi]].
 
Zhao, ingkang natenaté kawastanan dados panggantos [[Deng Xiaoping]], disingkirkan saking kekuwaosan amargi dukungannya dhateng para mahasiswa panunjuk raos lebet [[demonstrasidhémonstrasi Tiananmen 1989]] ugi nelasaken 15 taun terakhirnya lebet [[kuwawen dalem]].
 
== Sedonipun Zhao ==
wonten FebruariFèbruari [[2004]], Zhao ngalami tempuhan [[pneumonia]] ingkang murugaken karisakan paru-paru ingkang parah ugi dirawat wonten ing griya sakit salebetipun tiga minggu. Zaho kedah dirawat malih amargi pneumonia wonten [[5 DesemberDhésèmber]] [[2004]]. Laporan kesedanipun disangkal saupakara resmi wonten awal Januari [[2005]]. wonten [[15 Januari]], panjenenganipun dilaporkan lebet kawontenan [[koma (medis)|koma]] saksampunesasampunipun kaping beberapa kenging [[stroke]]. ndherek sapriyantun [[aktivis]], wakil présidhèn [[Zeng Qinghong]] mengunjungi Zhao wonten ing griya sakit. Zhao sedaséda wonten [[17 Januari]] wonten ing satunggal griya sakit wonten ing [[Beijing]] wonten gebag 07:01 lebet yuswa 85 taun. panjenenganipun mengker garwa kekalihipun, Liang Boqi, catur putra, ugi sapriyantun putri.
 
Respon saking pangutus pertela ketingalkatingal timur sanget, kebokmenawen amargi ajrih badhé kedadosanipun demonstrasidhémonstrasi nasional kados ingkang sampun kedadosankadadosan saksampunesasampunipun kesedan [[Zhou Enlai]] ugi [[Hu Yaobang]]. kantor warta resmi [[Xinhua]] ngewrat yektosan sapanjang catur baris ingkang ngendikakaken manawi "Rekan Zhao" sampun sedaséda duniadonya. kesedanipun mboten dipunwartakaken wonten ing [[radio]] kresaa wonten ing [[televisi]] pangutus. [[nawala pirengan]] nasional ugi namung ngewrat pamaring priksan andhap (gangsal baris), sayangipun warta kesedanipun kedhawah wiyar langkung [[forum internetforum-forum wonten ing [[Internet]].
 
{{clr}}
352.737

besutan