Gedhung Saté: Béda antara owahan

35 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: wewangunan → yasan (3), Sejarah → Sajarah, sejarah → sajarah, sebelah → pérangan, Propinsi → Provinsi, pancen → pancèn, Mei → Mèi (5), mbangun → yasa (2), gedhung → gedhong (5), dibangun → diyasa (11)
(→‎top: éjaan, replaced: dheweke → dhèwèké)
(éjaan, replaced: wewangunan → yasan (3), Sejarah → Sajarah, sejarah → sajarah, sebelah → pérangan, Propinsi → Provinsi, pancen → pancèn, Mei → Mèi (5), mbangun → yasa (2), gedhung → gedhong (5), dibangun → diyasa (11))
[[Gambar:Gedung Sate - backside.jpg|thumb|250 px|Gedhung Satè yèn disawang saka mburi]]
 
'''Gedhung sate''' iku gedhunggedhong sing dibangundiyasa kanthi karakteristik [[ornamén]] ana kaya [[sunduk]] satè ing dhuwuré [[yasan]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè kalebu wewangunanyasan kang duwé [[sejarahsajarah]] ing [[kutha]] [[Bandung]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè iki kalebu wewangunanyasan kang kuna ing kutha Bandung. Sanajan manggon ing Bandung ananging akèh wong saka [[kutha]] liya kang marani gedhunggedhong iki sarana kepéngin klenceran.<ref name="internet1"/> Gedhung satè kabangun ing [[taun]] [[1920]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè dadi ciri utawa [[maskot]] kutha Bandung, [[PropinsiProvinsi]] [[Jawa Barat]].<ref name="internet1">[http://indahnesia.com/indonesia/BANSAT/gedung_sate.php indahnesia.com](dipununundhuh tanggal 31 MeiMèi 2011)</ref>
Gedhung Satè dadi idèntitas utawa [[landmark]] kutha Bandung.<ref name="internet2">[http://www.bandung.go.id/?fa=pemerintah.detail&id=344 bandung.go.id](dipunundhuh tanggal 31 MeiMèi 2011)</ref>
 
Nalika jaman [[pamaréntahan]] [[kolonial]], Gedhung Satè dikuasai karo [[Gouvernements]] [[Bedrijven]] utawa [[GB]].<ref name="internet1"/> Nalika gedhunggedhong satè dibangundiyasa kang nyéléhaké watu kang sepisanan ya iku [[Johanna Catherina Coops]],dhèwèké putri pambarep [[Walikota]] Bandung kang jenengé [[B. Coops]].<ref name="internet1"/> Johanna Catherina iku bojoné [[Petronella Roelofsen]]. Gedhung satè diresmekaké [[Governor-General]] ing [[Batavia]], [[J.P. Graaf van Limburg Stirum]] nalika tanggal [[27]] [[Juli]] [[1920]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè dibangundiyasa tim Ir. [[J. Gerber]], arsitèk kanthi jeneng ''Technische Universiteit Delft in the Netherlands'', Ir. [[Eh. De Roo]] lan Ir. [[G Hendriks]], insinyur saka Bandung.<ref name="internet3">[http://archipeddy.com/biography/gerber.html archipeddy.com](dipunundhuh tanggal 31 MeiMèi 2011)</ref>
Gedung Satè dibangundiyasa ing taun [[1920]] – [[1924]] ing [[Wihelmina Boulevard]] kang saiki dirani [[Jalan Diponegoro no.22]] Bandung.<ref name="internet2"/>
 
== SejarahSajarah ==
Nalika dibangundiyasa gedhunggedhong satè ngentékaké béya kang cacahé [[enem]] [[yuta]] [[Gulden]].<ref name="internet4"/> Saka angka enem kang nuduhaké entéké béya kanggo mbangunyasa iki disimbolaké kanthi enem [[wiji]] [[satè]] kang katusuk kang manggon ing puncak gedhunggedhong ing menara sentralé.<ref name="internet4"/> Vèrsi liya nerangaké yèn ornamèn kang mirip satè iku enem wiji [[jambu wer]] utawa [[mlathi]].<ref name="internet4">[http://www.dnaberita.com/Leisure-detail.php?id=36 dnaberita.com](dipunundhuh tanggal 31 MeiMèi 2011)</ref>
 
== Konstruksi ==
Kurang luwih ana [[2000]] wong kang mbangunyasa Gedhung Satè.<ref name="internet1"/> 150 wong duwé katrampilan kang apik ing ilmu yasan, saliyané iku Gedhung Satè uga dibangundiyasa déning [[tukang]] [[kayu]] saka nagara [[China]] ya iku saka [[Konghu]] lan [[Kanton]].<ref name="internet1"/> Gedhung Satè uga dibangundiyasa déné tukang kayu lan tukang batu saka Bandung.<ref name="internet1"/> Tukang-tukang iki manggon ing désa saka [[Kampung Sekeloa]], [[Kampung Coblong]] [[Dago]], [[Kampung Gandok]] lan [[Kampung Cibarengkok]].<ref name="internet1"/> Dhèwèké sinau ing yasan [[Gedong Sirap]] ing kampus [[Technische Hoogeschool Bandoeng]] kang saiki diarani [[Institut Teknologi Bandung]], saliyané iku tukang-tukang iki uga sinau saka [[Gedong Papak]], [[city hall]] Bandung.<ref name="internet1"/>
Sawisé patang taun dibangundiyasa, ing sasi [[September]] taun [[1924]] wewangunanyasan kanggo [[Gouvernements Bedrijven]] dadi.<ref name="internet1"/> Saliyané iku kantor kanggo PTT (''Post, Telefoon en Telegraaf, Mail, Telephone and Telegraph'') lan [[perpustakaan]] uga wis dadi.<ref name="internet1"/>
 
Gedung Satè dibangundiyasa ing lahan kang ambané [[27.990,859]] m2.<ref name="internet4"/> Ambané yasan [[10.877,734]] m2 ya iku ''Basement'' kanthi amba [[3.039,264]] m2, Lantai I ambané [[4.062,553]] m2, tèras lantai I ambané 212,976 m2, lantai II ambané [[3.023,796]] m2, téras lantai II ambané [[212,976]] m2, menara 121 m2 lan tèras Menara [[205,169]] m2.<ref name="internet4"/> Gedung Satè duwé [[fasade]] (tampak depan) kang pancenpancèn sengaja dibangundiyasa madhep ing [[Gunung Tangkuban Perahu]] ing sebelahpérangan ''utara''.<ref name="internet4"/>
 
== Arsitektur ==
Asitéktur Gedhung Satè digarap déning Ir. [[J. Gerber]] lan tim kang ngarancang ''design'' lan disempurnakaké déning arsiték [[Walanda]] kang misuwur ya iku Dr. [[Hendrik Petrus]], dhèwèké nggunakaké arsitéktur tradisional [[Indonésia]] ing rancangan arsitékturé.<ref name="internet5"/> Gedhung Satè dibangundiyasa kanthi arsitéktur lan struktur yasan kang monuméntal lan unik.<ref name="internet5"/> Gedhung Satè kalebu yasan kanthi arsitéktur perpaduan [[Indo-European]].<ref name="internet5">[http://buletin.melsa.net.id/news/44gedungsate.htm buletin.melsa.net.id](dipunundhuh tanggal 31 MeiMèi 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan