James Franck: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: jabatan → kalungguhan
(→‎top: éjaan, replaced: kedudukan → kalungguhan (2))
(→‎top: éjaan, replaced: jabatan → kalungguhan)
Sasampunipun [[Nazi]] dados panguwasa wonten ing [[Républik Weimar]], Franck nuju dhateng [[Amérika Sarékat]] nalika taun [[1933]]. Ingkang kapisanan piyambakipun dumunung wonten ing [[Baltimore, Maryland|Baltimore]], [[Maryland]] ing pundi piyambakipun dados Speyer Professor wonten ing [[Universitas Johns Hopkins]]. Lajeng piyambakipun wangsul malih dhateng [[Éropah]] antawis satunggal taun, saperlu dados dhosèn tamu wonten ing [[Kopenhagen]], [[Denmark]].<ref>http://www.nasonline.org/publications/biographical-memoirs/memoir-pdfs/franck-james.pdf</ref>
 
Nalika taun [[1935]], Franck wangsul malih dhateng [[Johns Hopkins University]] minangka Profesor Fisika. Piyambakipun ninggalaken kalungguhan punika taun [[1938]], saperlu nampi gelar [[profesor]] wonten ing kimia fisika ing [[Universitas Chicago]]. Nalika taun [[1947]], [[University of Chicago]] maringi Franck jabatankalungguhan [[profesor emeritus]]. Dumugi ing taun [[1956]], Franck terus makarya wonten ing [[Chicago]] minangka Kepala Grup Riset Fotosintesis. Iinggih punika ketua Komite Permasalahan Pulitik dan Sosial ingkang gegayutan kaliyan bom atom; ingkang kalebet [[Donald J. Hughes]], [[J. J. Nickson]], [[Eugene Rabinowitch]], [[Glenn T. Seaborg]], [[J. C. Stearns]] lan [[Leo Szilard]]. Komite punika misuwur amargi pangumpulan “Laporan Franck”, dipunpungkasaken tanggal [[11]] [[Juni]] [[1945]], ingkang minangka ikhtisar saking perkawis-perkawis ingkang gegayutan kaliyan lamaran militèr dhateng bom atom. Wonten ing laporan punika, Franck ndésak Departemen Perang migunakaken senjata wonten ing lokasi ingkang boten wonten penghuninipun utawi maringi pengetan dhateng mungsuh sadéréngipun ngluncuraken bom.<ref>http://www.nuclearfiles.org/menu/library/biographies/bio_franck-james.htm</ref>
 
Kejawi pikantuk Bebungah Nobèl, piyambakipun dipunanugrahi Medali Max Planck saking Masarakat Fisika Jerman taun [[1951]]. Nalika taun [[1955]], kanggé karyanipun babagan [[fotosintesis]], Franck pikantuk Rumford Medal saking [[American Academy of Arts and Sciences]]. Pungkasanipun, taun [[1964]], piyambakipun dipunangkat minangka Anggota Asing [[Royal Society]] ing [[London]].
352.737

besutan