Palanangan: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, bagéan → pérangan, biasa → biyasa, nduwèni → duwé, sisi → sisih (2)
(Removing Close-up_shaved_cock.jpg, it has been deleted from Commons by Storkk because: per c:Commons:Deletion requests/File:Close-up shaved cock.jpg.)
(éjaan, replaced: alat → piranti, bagéan → pérangan, biasa → biyasa, nduwèni → duwé, sisi → sisih (2))
[[Gambar:Permanently retracted foreskin.jpg|thumb|right|200px|Sistem reproduksi lanang.]]
 
'''Palanangan''' utawa '''planangan''' utawa '''peli''' utawa'''Pénis''' (saka [[basa Latin]] sing tegesé "buntut") utawa ing [[Basa Jawa Krama]]'''pajaleran''' utawa kerep uga supaya luwih samar diarani '''manuk''', iku sawijining organ èksternal (amerga papané ing jabané awak) minangka organ sèksual utawa [[alatpiranti kelamin]] lan organ réprodhuksi manungsa lanang.
 
Peli utawa Pénisiki dalan uyuh nalika [[urinasi]] lan dalan banyu mani utawa [[spérma]] nalika [[éjakulasi]]. Peli bisa ngaceng utawa modhot lan ukurané bisa ping pindhoné ukurané biasabiyasa.
 
== Struktur ==
[[Gambar:Penile-Clitoral Structure.JPG|thumb|right|200px|struktur]]
Pénis [[manungsa]] dumadi saka telung kolom ''tissue'' biologi: loro [[Corpus cavernosum penis|corpora cavernosa]] sing jèjèr ing sisisisih ''dorsal'' lan siji [[corpus spongiosum]] sing dumunung ing antarané ing sisisisih ''ventral''.
 
Pérangan pucuk corpus spongiosum sing luwih gedhé mbentuk [[glans penis]], sing dilindhingi kulit utawa prepuce, sing tumraping wong diwasa bisa ditarik kanggo munculaké ''glan penis''. Wewengkon ing ngisor pénis, papan nèmpèlé kulit, diarani[[frenulum]].
[[Gambar:Gray1158.png|thumb|left|370px|Diagram anatomi pénis manungsa.]]
[[Urethra|Urèter]], minangka bagéanpérangan pungkasan saka saluran uyuh ''[[urinary tract]]'', ngliwati corpus spongiosum, lan bukakané, diarani [[External urethral orifice (male)|meatus]] ({{pron-en|miːˈeɪtəs}}), dumunung ing pucuk ''glans penis''. Iki minangka dalan uyuh lan mani nalika ejakulasi. [[Sperma]] diprodhuksi sajeroning [[testis]] lan disimpen ing [[epididymis]]. Sajeroning ejakulasi, sperma disurung menyang [[vas deferens]], loro saluran sing ngliwati samburiné [[kandhung kemih]]. Cuwèran ditambahaké déning [[seminal vesicle]] lan disaluraké liwat saluran [[ejaculatory duct]] sing nggabung karo urèter ing sajeroning kelenjar [[prostat]]. Prostat lan uga kelenjar [[bulbourethral gland]] nambahi sèkrèsi, lan mani disemprotaké liwat pénis.
 
Pénis manungsa béda karo sing ana ing [[mamalia]] liyané, sebab ora nduwèniduwé [[baculum]], utawa balung èrèksi utawa '''erectile bone''', lan gumantung marang ''engorgement'' nganggo getih supaya bisa èrèksi. Pénis manungsa uga ora bisa ditarik lan dilebokaké sajeroning kanthong kulit (''groin''), lan ukurane luwih gedhé tinimbang rata-rata kéwan miturut proporsiné.
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan