Estrogen: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: mulai → wiwit, amerga → amarga
(→‎top: éjaan, replaced: Senajan → Sanajan (2))
(→‎top: éjaan, replaced: mulai → wiwit, amerga → amarga)
[[Gambar:Oestradiol-2D-skeletal.png|thumb|[[Estradiol]]]]
[[Gambar:Estrone structure.svg|thumb|[[Estron]]]]
'''Estrogen''' (-utawa '''oestrogen''') -ya iku sekelompok senyawa [[steroid]] kang fungsine mliginé minangka [[hormon]] [[seks]] [[wanita]]. Sanajan turah bisa iku ing jero awak [[pria]] utawa wanita, kandungane luwih duwur ing awak wanita umur subur. Hormon iki nyebapake perkembangan lan nahanake tanda-tanda [[kelamin]] [[Tanda kelamin sékundhèr|sékundhèr]] ing wanita, kaya [[susu]], lan uga mèlu sajrone kekandelan [[endometrium]] utawa sajrone pengaturan [[siklus haid]]. nalika wektu [[menopause]], estrogen mulaiwiwit kurang saéngga bisa nyebapake pira-pira efek, ing antarané ''hot flash'', kanti kringet nalika wektu [[turu]], lan was-was kang ora wajar.
 
telu jinis estrogen utama kang turah sacara alami sajrone awak wanita ya iku [[estradiol]], [[estriol]], lan [[estron]]. Awit ''[[menarche]]'' nganti [[menopause]], estrogen utama -ya iku [[estradiol|17β-estradiol]]. Ing jero awak, katelu jinis estrogen kasebut digawé saka [[androgen]] kanti bantuan [[enzim]]. Estradiol digawé saka [[testosteron]], wondene estron digawé saka [[androstenadion]]. Estron kanti sipat luwih lemah ketimbang estradiol, lan ing wanita pasca menopause estron tinemu luwih akèh ketimbang estradiol. Pirang-pirang zat alami utawa gawéan wis tinemu duwéni aktivitas kang sipaté padha estrogen<ref>{{cite journal | author = Fang H, Tong W, Shi L, Blair R, Perkins R, Branham W, Hass B, Xie Q, Dial S, Moland C, Sheehan D | title = Structure-activity relationships for a large diverse set of natural, synthetic, and environmental estrogens. | journal = Chem Res Toxicol | volume = 14 | issue = 3 | pages = 280-94 | year = 2001 | id = PMID 11258977}}</ref>. Zat gawéan kang sipaté kaya estrogen ingaran ''xenoestrogen'', wondene bahan alami saka wit-witan kang duwéni aktivitas kaya estrogen ingaran ''fitoestrogen''.
| title = Ovarian Cancer Risk and Polymorphisms Involved in Estrogen Catabolism
| work = Program in Epidemiology, Division of Public Health Sciences, Fred Hutchinson Cancer Research Center; Department of Epidemiology, School of Public Health and Community Medicine; and Department of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, School of Medicine, University of Washington; Sarah K. Holt, Mary Anne Rossing, Kathleen E. Malone, Stephen M. Schwartz, Noel S. Weiss and Chu Chen
}}(Kaunduh 30/1/13)</ref> kanggo dieliminasi kanti pira-pira prosès kaya ta [[metilasi]] kanti enzim ''[[catechol-o-methyltransferase]]'', [[hidroksilasi]], [[oksidasi]], [[detoksifikasi]], [[sulfinasi]] kanti enzim [[sulfotransferase]], lan [[glusuronidasi]] kanti enzim [[glusuronosiltransferase|UGT]]. ing umumne senyawa estrogen-katekol duwéni [[wektu paruh]] kang cendek amergaamarga langsung ''termetilasi'' dadi ''2-methoxyestradiol'' lan ''4-methoxyestradiol''. Senyawa estrogen-katekol bisa duwén sipat [[tumorigenik]] utawa anti-tumorigenik, upamané ''[[4-hydroxyestradiol]]'' duwéni sipat [[hormon]]al kanti ngaktivasi pencerap estrogen, lan nginduksi [[adenokarsinoma]] ing [[endometrium]]. Wondene ''[[2-methyoxyestradiol]]'' duwéni aktivitas antitumorigenik kanti ngalonake [[proliferasi]] lan [[angiogenesis]] ing [[sèl (biologi)|sèl]] [[tumor]].
 
== Cathetan sikil ==
352.737

besutan