Bulus: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bagéan → pérangan (4), Bagéan → Pérangan (2), jenisé → jinisé, kaperang → kapérang, umumé → lumrahé, karana → amarga
(éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(→‎top: éjaan, replaced: bagéan → pérangan (4), Bagéan → Pérangan (2), jenisé → jinisé, kaperang → kapérang, umumé → lumrahé, karana → amarga)
}}
 
'''Bulus''' lan '''[[penyu]]''' iku [[kéwan]] sisik kang dhuwèni [[sikil]] papat ([[4]]) kagolong kulawarga [[reptil]]. Kulawarga kéwan kasebut kalebu (ordo) '''Testudinata''' (utawa''Chelonians'') iki asli lan gampang dikenali karanaamarga anané [[omah]] utawa [[batok]](''bony shell'') kang atos lan kaku. Ing [[basa]] latin uga asring kasebut ''Trionyx cartilagineus.''
 
Batok bulus iku kapérang dadi rong bagéanpérangan. Bagean ndhuwur kang nutupi [[geger]] kasebut karapas (''carapace'') lan bagéanpérangan ngisor (''ventral'', [[weteng]]) kasebut ''plastron''. Banjur bagéanpérangan iki kapérang manèh dadi rong lapis. BagéanPérangan njaba umumélumrahé arupa sisik-sisik gedhé lan atos, kaya [[gendhèng]]. BagéanPérangan sing njero arupa lèmpèng [[balung]] kang kasusun rapet kaya ta bathok.
 
Ing kulawarga ''labi-labi'' (''Trionychoidea'') lan jeniséjinisé [[bulus brimbing]], [[kulit]] nyabané ora ana sisiké lan bagéanpérangan njaba bathok ana balungé.
Ing [[basa Indonésia]], asring kita kenal lan kapérang dadi telung ([[3]]) kularawga kéwan kang kagolong bangsa, ya iku penyu ([[basa Inggris]]: ''sea turtles''), labi-labi utawa bulus (''freshwater turtles''), lan kura-kura (''tortoises''). ing [[basa]] [[Inggris]], kaperangkapérang dadi bulus dharat (''land tortoises'') lan bulus banyu tawa (''freshwater tortoises'' utawa ''terrapins'').
 
== Pranala njaba ==
350.349

besutan