Ketéla pohung: Béda antara owahan

21 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasa → biyasa (2), genus → génus, nduwèni → duwé (3), sejarah → sajarah, Senadyan → Sanadyan, spesies → spésies (2), dipigunakaké minangka → kanggo
(→‎Panganan kéwan: éjaan, replaced: kayadéné → kaya déné)
(éjaan, replaced: biasa → biyasa (2), genus → génus, nduwèni → duwé (3), sejarah → sajarah, Senadyan → Sanadyan, spesies → spésies (2), dipigunakaké minangka → kanggo)
'''Ketéla pohung''' utawa '''singkong''' utawa '''kaspé''', utawa sajeroning [[Basa Indonésia]] '''ubi kayu''' utawa '''ubi pohon''', iku [[tetanduran]] taunan tropika lan subtropika saka kulawarga [[Euphorbiaceae]]. [[Uwi]]né dikenal minangka [[panganan pokok]] sing ngasilaké [[karbohidrat]] lan [[godhong]]é minangka [[janganan]].
 
Téla pohong ing tlatah [[Surabaya]] karan ''menyok'', ing tlatah [[Banyumasan]] diarani ''bodin'', yèn ing tlatah [[Kulonprogo]] sisih lor lan sapérangan [[Magelang]] sinebut ''jendal'' ya iku jinis tetanduran kang biyasa ditandur ana ing [[tegalan]] ing [[mangsa rendheng]]. Tela kang ditandur ing taun tropika lan subtropika asalé saka kulawarga [[Euphorbiaceae]]. [[Umbi]]né mumpangaté akèh, salah sijiné bisa kanggo bahan panganan pokok lan ngasilaké [[karbohidrat]] lan [[godhong]] bisa kanggo [[sayuran]]. Godhong téla iku jenengé jlegur. Umbi téla kang ana ing lemah (siti) mertandhakaké, tetanduran iki kagolong ing suku palakepedhem, nduwèniduwé oyot kang dadi pohung utawa umbi. Kanthi nduwèniduwé titikan wujudé rata-rata gilig lan [[lonjong]]. Ing pohong nduwèniduwé garis tengah kurang luweh 2–3 cm lan dawané kira-kira 50–80 cm. Dawa lan gedhené téla bisa diprabawai saka jinisé kang ditandur ana ing tegalan. Werniné tela ana loro [[putih]] lan [[kuning]].
 
== Sajarah lan prabawa ékonomi ==
Jinis ketéla pohung ''Manihot esculenta'' sepisanan dikenal ing [[Amérika Kidul]] banjur tumangkar ing mangsa pra-sejarahsajarah ing [[Brasil]] lan [[Paraguay]]. Jinis-jinis modhèrn saka spesiesspésies sing wis dibudidaya bisa tinemu tuwuh ing Brasil kidul. SenadyanSanadyan spesiesspésies ''Manihot'' sing liar akèh, kabèh varitas ''M. esculenta'' bisa dibudidaya.
 
Prodhuksi ketéla pohung donya dikira-kira ngancik 184 yuta ton ing taun 2002. Sapérangan gedhé prodhuksi diasilaké ing Afrika 99,1 yuta ton lan 33,2 yuta ton ing [[Amérika Latin]] lan [[Kapuloan Karibia]].
 
=== Panganan kéwan ===
Ketéla pohung biasabiyasa dipigunakaké minangkakanggo panganan kéwan. Damèn godhong ketéla pohung sing wis digaringaké sedina utawa rong dina dianggo panganan kéwan kaya déné [[sapi]], [[wedhus]] utawa [[wedhus gibas]].
 
=== Obat tradhisional ===
* Jinis sing godhongé rasané pait lumrah kanggo tamba penyakit hipertènsi, sirah ngelu lan nyeri.
* Wong Kuba biasabiyasa migunakaké ketéla pohung kanggo nambani lara weteng.
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan