Alexandria: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: cepet → rikat, nduwèni → duwé, pesisir → pasisir, paling gedhé → gedhé dhéwé
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning)
(→‎top: éjaan, replaced: cepet → rikat, nduwèni → duwé, pesisir → pasisir, paling gedhé → gedhé dhéwé)
[[Gambar: Alexandria 12-9-2005 3.JPG |jmpl|ka|400px| Alexandria]]
[[Gambar:Alexandria egypt.jpg|jmpl|220px|Citra satelit Iskandariyah]]
'''Alexandria''' utawa '''Iskandariyah''' ([[basa Yunani|Yunani]] Ἀλεξάνδρεια; [[basa Arab|Arab]] <big><big>الإسكندرية</big></big>, ''al-iskandariyyah''; [[basa Koptik|Koptik]] Rakotə) iku [[kutha]] [[pelabuhan]] utama ing [[Mesir]], lan [[kutha]] paling gedhé dhéwé kaloro ing nagara kasebut, lan uga kutha krajan pamaréntahan [[Al Iskandariyah]] kang dumunung ing pesisirpasisir [[Segara Tengah]]. Kutha iki dumunung ing koordinat {{coor dm id|31|12|N|29|15|E||LU|BT}}, 208&nbsp;km ing sisih kulon-lor [[Kairo]]. Kutha iki nduwèniduwé populasi 3.341.000 jiwa.
 
Dijenengaké saka jeneng kang ngadegaké, [[Alexander Agung]], lan minangka panggonan panguwasa [[dinasti Ptolemaik|Ptolemaik]] Mesir kang cepetrikat dadi kutha paling mégah saka donya [[peradaban Hellenistik|Hellenistik]]; dadi kutha nomer loro sawisé [[Roma]] sajeroning jembar lan kasugihané. Ananging, sawisé madeg kutha [[Kairo]] déning panguwasa Islam Mesir ing jaman pertengahan statusé minangka kutha krajan nagara rampung, lan ngalami kamunduran, lan ing pungkasan periode [[Karajan Ottoman|Ottoman]] sangsaya suda dadi désa perikanan silik.
[[Gambar:San Stefano Grand Plaza.JPG|jmpl|ka|400px|San Stefano , Alexandrie]]<br />
== Uga delengen ==
352.737

besutan