Auguste Escoffier: Béda antara owahan

20 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kasebut → mau (5)
(éjaan, replaced: peninggalan → tilas, Kapatèn → Pati)
(éjaan, replaced: kasebut → mau (5))
}}
 
'''Georges Auguste Escoffier''' ([[28]] [[Oktober]] [[1846]] – [[12]] [[Fèbruari]] [[1935]]) inggih punika satunggaling [[juru masak]] [[Perancis]] lan panulis buku kulinèr ingkang nyederhanakaken métode masak tradisional [[Perancis]] tilas [[Marie-Antoine Carême]] sarta nyiptakaken sistem organisasi wonten ing dhapur.<ref name="Professional Cooking">{{cite book | author=Gisslen, Wayne | title=Professional Cooking | publisher= John Wiley & Sons, Inc | year=2007 | id=ISBN 978-0-471-66376-8}} Page 5.</ref> Sistem organisasi kasebutmau kainspirasi saking formasi ingkang dipun-ginakaken wonten ing militèr lan dipunkenal minangka sistem [[brigade]] utawi ''brigade de cuisine''.<ref name="Professional Cooking"/> Sistem brigade yaksih dipun-ginakaken utamanipun wonten ing [[hotèl]]-[[hotèl]] ageng.<ref name="Professional Cooking"/> Kontribusi sanès saking Escoffier wonten ing donya kuliner inggih punika karyanipun ingkang gadhah irah-irahan ''Le Guide Culinaire'' (Pandom Kulinèr) ingkang minangka rèferènsi bab kulinèr [[Perancis]].<ref name="Professional Cooking"/>
 
== Karièr ==
=== Awal Karièr ===
Nalika masa alitipun, Escoffier nedahaken karemenan babaganm [[seni]] ingkang utama amargi piyambakipun remen nggambar.<ref name="hub-uk">[http://www.hub-uk.com/interesting/escoffier.htm History of George Auguste Escoffier], ''Hub Uk''. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.</ref> Ananging makaten, bapak Escoffier kagungan rencana sanès kanggé piyambakipun.<ref name="hub-uk"/> Amargi rumaos anakipun boten saged gesang saking seni saèngga piyambakipun mbekta Escoffier dhateng [[Nice]] nalika piyambakipun taksih umur 13 taun.<ref name="world">[http://www.worldculinaryinstitute.com/A_escoffier.html Auguste Escoffier 1846 - 1935], ''World Culinary Institute''. Dipunundhuh tanggal 12 Maret 2013.</ref> Ing mrika Escoffier nyambut damel wonten ing ''Le Restaurant Français'', ingkang minangka [[restoran]] kagungan pakdhénipun.<ref name="world"/> Rèstoran kasebutmau sampun dipunbikak wiwit [[1856]] lan taksih wonten dumugi taun [[1910]].<ref name="edible">[http://www.practicallyedible.com/edible.nsf/pages/georgesaugusteescoffier Georges-Auguste Escoffier], ''Practically Edible''. Dipunundhah tanggal 12 Maret 2013.</ref> Piyambakipun nyambut damel wonten ing rèstoran kasebutmau dumugi piyambakipun kapanggih kaliyan Monsieur Bardoux, ingkag saweg dhateng ing Nice, nalika piyambakipun umur 19 taun.<ref name="edible"/> Bardoux ngajak Escoffier saperlu nyambut damel wonten ing ing sawijining rèstoran kagunganipun wonten ing [[Paris]] ingkang nama ''Reine Blanche''.<ref name="edible"/> Rèstoran kasebutmau lajeng dados rsètoran ingkang kondhang lan dipunkenal kanthi sebutan ''Le Petit Moulin Rouge''.<ref name="edible"/> Escoffier sarujuk kaliyan tawaran saking Bardoux lan nalika taun [[1867]] piyambakipun dipunangkat dados ''Chef Garde Manger'' lajeng 3 taun candhakipun piyambakipun dados Kepala Pérangan Saos.<ref name="edible"/>
 
=== Masa perang ===
 
=== Sasampuning perang ===
Sasampuning perang pungkasan, Escoffier wangsul dhateng pedamelan ingkang sampun dipuntilaraken wonten ing ''Le Petit Moulin Rouge'' lan dados Kepala Juru Masak wonten ing mrika dumugi taun [[1878]].<ref name="hub-uk"/> Piyambakipun nyambut damel ing mrika sadanguning musim panas déné wonten ing musim dingin piyambakipun ngisi wekdalipun kanthi nyambut damel wonten ing kidul Perancis.<ref name="edible"/> Taun [[1874]], Escoffier kekancan caket kaliyan [[aktris]] Perancis [[Sarah Bernhardt]] lan ndedikasikaken ''Pêches L'Aiglon'' ciptaanipun kanggé Sarah.<ref name="edible"/> Piyambakipun naté nyambut damel ing sapérangan rèstoran sadaéréngipun mundhut satunggaling réstoran ingkang nama ''Le Faisan d'Or'' ([[Manuk Pegar]] [[Emas]]) ing [[Cannes]].<ref name="hub-uk"/> Rèstoran kasebutmau dipunlampahaken Escoffier namung sadangu 2 taun lan bangunanipun lajeng dipunséwakaken kanggé tiyang sanès.<ref name="hub-uk"/> Sasampuning nutup rèstoranipun, Escoffier mbikak sawijining usaha katering ingkang dipunsukani nama ''La Maison Chevet'' wonten ing [[Palais Royal]] utawi [[Pura]] [[Raja]].<ref name="hub-uk"/> Usaha katering kagunganipun asring nangani adicara jamuan dhahar ingkang dipunadani wonten ing pura.<ref name="hub-uk"/> Pedamelan ing ''Palais Royal'' damel piyambakipun ngenal Monsieur Paillard ingkang lajeng nawakaken pedamelan ing rèstoran ''La Maison Maire'' kagunganipun.<ref name="edible"/>
 
== Karya ==
352.737

besutan