Abang: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biyasané → lumrahé, werna → warna (24)
(→‎Panggunaan, simbolisasi sadina-dina: éjaan, replaced: sering → sok)
(éjaan, replaced: biyasané → lumrahé, werna → warna (24))
{| align="right"
|-
! Kothak iki nuduhaké wernawarna ''abang''.
|-
| width="200" height="200" style="background: red;" |  
|}
'''Abang''' utawa [[basa Jawa]] krama '''abrit''', iku [[wernawarna]] kang kagolong sajeroning [[wernawarna primèr]] (abang, ijo lan biru), kang duwé [[frekuensi]] cahya paling endhèk kang kasatmata utawa bisa dideleng déning mata manungsa. Cahya abang duwé ''panjang [[gelombang]]'' watara 630-760 [[nm]]. [[Getih]] kang diwènèhi [[oksigen]] dadi awarna abang amarga anané [[hemoglobin]].
Cahya abang iku cahya kang pisanan diserep déning [[banyu]] segara, saéngga akèh iwak lan [[invèrtebrata]] segara kang wernawarna abang mbranang dadi katon [[ireng]] ing sajeroning segara, [[habitat]] asliné.
 
== Panggunaan, simbolisasi sadina-dina ==
 
* Abang iku wernawarna kang anget, contoné panggunaan kanggo nuduhaké laladan kang luwih anget ing peta cuaca, utawa kanggo pepènget kang magepokan karo [[panas]]. Montor pemadam kobongan identik karo wernawarna abang.
* Werna abang narik kawigatèn, lan sok dipigunakaké kanggo nuduhaké bebaya utawa kahanan darurat
* Abang iku wernawarna kang nglambangaké panas lan geni. Kran kanggo banyu panas biyasanélumrahé diwènèhi tandha utawa label awarna abang.
* Werna abang nuduhaké makna ''mandheg'', contoné ing rambu-rambu STOP, lampu lalu lintas ([[lampu abang]]), lampu rem ing buri montor.
* [[Palang Merah]] utawa ''Bulan Sabit Merah'' nandhakaké personalia mèdhis, fasilitas, utawa kalengkapan, utawa [[Konvensi Jenewa]].
* Werna abang nuduhaké bebaya ekstrim utawa bebaya gedhé ing skala kodhe-wernawarna donya Barat, contoné tanda bebaya utawa Sistem Kaamanan Nagara AS ([[:en: Homeland Security Advisory System]]).
* Sajeroning ulah raga [[bal-balan]], [[kartu abang]] nandhakaké pelanggaran abot kang ngakibataké pengusiran pemain.
* Sajeroning ulah raga balapan montor, gendéra abang iku tandha kanggo kabèh montor supaya mandheg. Redline (garis abang) ya iku karikatan maksimum mesin lan komponèn-komponèn liyané.
* Pintu darurat ing montor mabur penumpang dituduhaké mawa tandha lan lampu abang.
* Abang iku wernawarna kanggo lambang [[tresna]] lair kalawan batin. Werna abang uga nuduhaké kahanan nesu, kaya rai kang mbrabak abang amarga nesu. Nanging wernawarna abang uga nuduhaké rasa isin, upamané amarga digodha utawa digawé isin.
* Identik karo wernawarna [[getih]], mula abang digayutaké karo [[déwa]] perang, [[Mars]], lan [[planit]] semu abang dadi sebutan kanggo planit Mars.
* Identifikasi [[Kuminisme]] lan "''Sosialis''" abang - kanthi [[gendéra abang]] dadi wernawarna utama gendéra [[Uni Soviet]] lan [[bintang abang]] kang dadi [[emblem]] utawa lambang Kuminis kang digawa sajeroning frase [[Perang Dingin]] minangka "Ancaman Abang" (the Red Menace) lan [[Tiongkok Abang]] - kanggo mbédakaké karo [[Tiongkok Nasionalis]].
* Dadi simbolisasi sajeroning budaya Tionghoa, abang iku wernawarna kabagjan lan dadi wernawarna kanggo busana pernikahan. Duwit sajeroning masarakat Tionghoa biyasa diwènèhaké sajeroning amplop abang ([[angpao]])
* Mangsi abang, dianggo nuduhaké utang - uga rugi sajeroning [[lapuran neraca]].
* Ing péta [[pulitik]], wernawarna abang kanthi tradisi digunakaké [[parté pulitik]] minangka:
** [[Australia]]: [[Parté Buruh Australia]]
** [[Kanada]]: [[Parté Buruh Kanada]]
** [[Amérika Sarékat]]: [[Parté Républik (Amérika Sarékat)|Parté Républik]], sebab iku kanggo sabanjuré praja-praja kang milih Parté Républik dianggep ''red states'' (praja abang) lan dadi lawané ''blue states'' (praja biru) kang milih Parté Dhémokrat (Democratic Party).
** [[Indonésia]]: [[Partai Demokrasi Indonesia Perjuangan|PDI-Perjuangan]]
* Werna abang uga minangka salah siji wernawarna utama sajeroning karaméan [[Natal]], saliyané [[ijo]] lan [[putih]].
 
=== Kombinasi wernawarna abang (9) ===
Warna abang bisa dicampur karo wernawarna liyané. Contoné wernawarna abang kang dicampur karo wernawarna [[biru]] dadi wernawarna [[ungu]], yèn dicampur karo wernawarna [[kuning]] dadi wernawarna [[jingga]]. Werna abang isih karinci manèh dadi sawetara (9) jinis, kanthi jeneng ing [[basa Inggris]],ya iku kaya tabel ing ngisor iki:
{| class="wikitable"
!width="100"|[[Werna]]
 
== Uga delengen ==
* [[Pratélan wernawarna]]
* [[Werna web]]
 
352.737

besutan