Étanol: Béda antara owahan

596 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
== Sujarah ==
[[Gambar:Alcohol flame.jpg|thumb|left|Étanol asring minangka bahan bakar]]
Étanol wis digunakaké déning manungsa wiwit jaman prasajarahprasujarah minangka bahan kang nggawé mabukmendem ing ombèn-ombèn kang ngandhut alkohol. Residu kang tinemuditemu ing paninggalanpatilasan [[keramik]] kang umuré 9000 taun saka [[Cina]] pérangan lor nuduhaké bilih ombèn-ombèn alkohol wis digunakaké déning manungsa prasajarahprasujarah saka jaman [[Neolitik]].<ref name="Roach">Roach, J. ([[18 Juli]] [[2005]]) [http://news.nationalgeographic.com/news/2005/07/0718_050718_ancientbeer.html "9,000-Year-Old Beer Re-Created From Chinese Recipe."] ''National Geographic News.'', diundhuh [[14 November]] [[2005]].</ref>
 
Étanol lan alkohol mbentukiku larutan [[azeotrop]]. Mula, pemurniamenawa murnèkaké étanol kang ngandhut banyu kanthi cara penyulinganpanyulingan padatan mungnamung bisa ngasilaké étanol kanthi kemurniakamurnian 96%. Étanol murni dikasilaké sepisanan ing taun [[1976]] déning [[Johan Tobias Lowitz]], ya iku carakanthi nyaring alkohol kasilsaka [[destilasi]]prosès lumantar [[areng]].
 
[[Antoine Lavoisier|Lavoisier]] nggambaraké bilih étanol ya iku senyawa kang kawentukdumadi saka [[karbon]], [[hidrogen]], lan [[oksigen]]. Ing atuntaun [[1808]], [[Nicolas-Théodore de Saussure|Saussure]] kasil nemtokaké rumus kimia étanol. Sèket taun sabanjuré (1858), [[Archibald Scott Couper|Couper]] mublikasikakémbabaraké rumus kimia étanol. Mula étanol ya iku salah sawijiné senyawa kimia kang kapisan tinemu rumus kimiané.<ref name="Couper">Couper, A.S. (1858). "On a new chemical theory." ''Philosophical magazine'' '''16''', 104–116. [http://web.lemoyne.edu/~giunta/couper/couper.html Online reprint]</ref>
 
Sepisanan, étanol digawé kanthi cara sintetik ing taun [[1826]] kanthiKanthi kapisah déning [[Henry hennel]] saka [[Britania Raya]] lan S.G Serullas saka [[Perancis]], nggawe étanol saka dekomposisi etil hidrogen sulfat ing taun [[1826]]. Ing taun [[1828]], [[Michael Faraday]] kasil nggawé étanol saka hidrasi [[etilena]] kang dikalisisdikatalisis déning [[asam]]. Prosès iki kaya prosès sintesis étanol indhustri modern.<ref name=Hennell>{{cite journal |author=Hennell, H. |year=1828 |title=On the mutual action of sulfuric acid and alcohol, and on the nature of the process by which ether is formed |journal=Philosophical Transactions |volume=118 |issue=365–71 |doi=10.1098/rstl.1828.0021 |pages=365}}</ref>
 
Étanol wis digunakaké minangka bahan bakar ing [[Amérika Sarékat]] wiwit taun [[1840]]. Nanging, [[pajek]] panggunaané ora ''ekonomis''. Pajek iki dibusak ing taun [[1906]]<ref name=siegel>{{cite news|url=http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=7426827|title=Ethanol, Once Bypassed, Now Surging Ahead|author=Robert Siegel|publisher=NPR|date=2007-02-15|accessdate = 2007-09-22}}</ref> lan wiwit taun [[1908]] otomobil [[Ford Model T]] wis bisa dilakokaké nggunakaké étanol.<ref name=dipardo>{{cite web|url=http://tonto.eia.doe.gov/FTPROOT/features/biomass.pdf|title=Outlook for Biomass Ethanol Production and Demand|publisher=United States Department of Energy|author=Joseph DiPardo|accessdate =2007-09-22|format=PDF}}</ref> Nanging, kanthi anané larangan ombènan kang ngandhut alkohol ing taun [[1920]], para bakul bahan bakar étanol didarani komplotan karo oenghasil ombènan alkohol kang ora resmi, lan bahan bakar étanol banjur ditinggalaké panggunaané nganti pungkasan abad 20.
 
== SifatSipat-sipat fisika ==
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|+Sifat-sipat termofisika saka campuran antarané étanol karo banyu lan dodekana
| style="width:33%;"|[[Berkas:Excess Volume Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
| style="width:33%;"|[[Berkas:Mixing Enthalpy Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
| style="width:33%;"|[[Berkas:Vapor-Liquid Equilibrium Mixture of Ethanol and Water.png|275px]]
|-
|VolumeVolum kang punjul campuran étanol karo banyu (kontraksi volume)
|KalorPanas pencampuranpancampuran campuran étanol karo banyu
|Kesetimbangan uwab-cair campuran étanol karo banyu (kalebu uga [[azeotrop]])
|-
| style="width:33%;"|[[Gambar:Phase diagram ethanol water s l en.svg|275px]]
| style="width:33%;"|[[Gambar:Liquid-Liquid Equilibrium (Miscibility Gap) Mixture of Ethanol and Dodecane.png|275px]]
|
|-
|KesetimbanganKasetimbangan padhet-caircuwèr saka campuran étanol lan banyu (kalebu [[eutektikum]])
|CelahWates ketercampurankatercumparan (''miscibility gap'') ing campuran dodekana lan étanol]]
|}
 
Étanol ya iku cuwèran kang ora ana wernané, gampang nguapngwub kanthikang nduwé ambu kang khas. Étanol kebakar tanpa abluk kanthi [[ilat]] [[geni]] awerna [[biru]] lan trakadhang ora bisa didelok ing cahya kang padatan.
 
Sifat-sipat fisika étanol mliginé diéprabawani déning anané gugus [[hidroksil]] lan cekaké ranté karbon étanol. Gugués hidroksil bisa mèlu ing jero ikatan hidrogen, saéngga nggawé étanol dadi cair lan luwih angèl nguap saka senyawa orèganik liyané kanthi massa molekul kang padha.
3.583

besutan