Lapisan ozon: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: kabentuk → kadhapur (4)
(→‎Regulasi: ganti isi, replaced: berkembang → tumuwuh (2))
(ganti isi, replaced: kabentuk → kadhapur (4))
[[Gambar:Lapisan ozon.jpg|thumb|260px|Lapisan ozon]]
'''Lapisan ozon''' ya iku dat [[oksigen]] kang kuwat, ngracuni, lan dat kang bisa matèni [[jisim renik]] kang kuwat uga. Ozon racaké minangka [[nyeterilaké]] banyu isi ulang lan uga minangka ngilangi warna lan ambu kang ora énak kang ana banyu.<ref name="internet1">[http://www.g-excess.com/4985/pengertian-lapisan-ozon-dalam-atmosfer-dan-strukturnya Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya] (kaunduh 26/10/12).</ref>
Ozon kabentukkadhapur kanthi alami ing [[stratosfer]]. Pambentukan lan rusaké ozon ing ''stratosfer'' ya iku arupa mekanisme nglindungi [[bumi]] saka [[sinar UV]] saka [[srengéngé]]. Ing [[troposfer]] ozon kabentukkadhapur ngléwati [[réaksi fotokimia]] ing pira-pira dat pencemar udara.
Ozon manggon ana ing jero [[lapisan stratosfer]] lan uga ing ing jero [[lapisan troposfer]]. Ozon kang ana ing strtosfer duwé fungsi nglindungi [[manungsa]] lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar ''UV''. Wondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer duwé èfèk kang béda kanggoné bumi lan kabèh mahluk urip kang ana ing jeroné, sanajan susunan [[kimia]]né padha. Ozon ing troposfer iki duwé sipat [[racun]] lan arupa slah sijiné saka [[gas oamah kaca]]. Saliyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapaké rusaké ing wit-witan, cèt, plastik kan keséhatané manungsa.<ref name="internet1" />
 
Ozon duwé [[rumus kimia]] [[O3]], mèh padha rumus kimia [[molekul]] [[oksigen O2]] kanti salah siji [[atom oksigen]] luwih akèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing [[suhu -122°C]] dadai zat cair kang wernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing [[suhu -251,4°C]], wondéné ing suhu sak dhuwuré 100&nbsp;°C ozon kanti rikat bakal ngalami [[dekomposisi]].<ref name="internet1" />
 
Saka molekul [[O2]], ngléwati reaksi. Ozon kang kabentukkadhapur bakal mbalék pecah dadi molekul oksigen. Ing sajeroning alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadaan seimbang, sahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki kanthi èfèktif bisa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sapérangan gedhé sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeroné saka penyinaran''UV'' gelombang cendèk kang mbebayani kanggo uripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibataké munggahé suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingaké suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
== Bolongan Ozon ==
Ing [[taun 1980]]an, para panaliti kang makarya ing [[antariksa]] ndetèksi ilange ozon kanthi periodik ing sak duwuré [[bawana]] mau. kang dijenengi [[bolongan ozon]] iki, kabentukkadhapur ing wektu [[musim semi]] ing antarika lan terus-terusan nganti pira-pira wulan sadurungé kandel manèh. Studi-studi kang dilakoké kanti balon ing keduwuran kang dhuwur banget lan [[satelit]]-satelit [[cuaca]] nuduhaké yèn presentase ozon kanthi sakabèhan ing antarika sebeneré terus mudun. penerbangan-penerbangan kang dilakokaké suwéné iki kang dilakokaké kanggo neliti bab iki uga nuduhaké asil kang padha.<ref name="Bernadette West 1998">. Bernadette West, Peter M. Sandman, Michael R. Greenberg. Paduan Pemberitaan Lingkungan Hidup. Yayasan Obor Indonesia. 1998. [[ISBN 979-461-300-2]]</ref>
 
== Regulasi ==
352.737

besutan