Munggah wuwungan: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (10)
(→‎Slametan lan syukuran: ganti isi, replaced: seliyane → saliyané)
(ganti isi, replaced: sing → kang (10))
'''Munggah wuwungan''' iku upacara adat singkang diselenggara'ake bubar [[wuwungan]] dibangun/diadhek'ake ing prosès yasa [[umah]]. Istilah munggah wuwungan iki kadhang diarani [[munggah gendeng]]. Upacara iki diselenggara'ake wektu rangka wuwungan wis dadi ning [[gendeng]] urung dipasang.
 
Upacara adat iki uga dikenal ing laladan-laladan liya ing [[Nusantara]].
 
==Slametan lan syukuran==
Upacara iki sejatine upacara kanggo [[syukuran]] amarga seneng umah singkang dibangun wis nduwé wuwungan dadi sedela manèh wis bisa dipanggoni lan ora bakalan kudhanan lan kepanasan. Puncak acarane ya iku [[kendhuren]], mliginé kanggo tukang-tukang singkang yasa umah lan tangga-tangga cedhak umah singkang dibangun. Acara ditutup karo [[ndonga]] bareng singkang dipimpin [[ulama]]. Biasane acara kendhuren munggah wuwungan iki diselenggara'ake awan utawa bubar [[shalet dhuhur]], dadi saliyané kanggo mangan awan tukang-tukange uga jamaah lan ulama singkang metu saka [[masjid]] utawa [[langgar]] bisa langsung mèlu lan baline nggawa tentengan [[besek]].
 
==Sesajen==
[[Sesajen]] iki disiapake kanggo digantung ing salah siji kayu ing wuwungan. Sing ora digantung mung [[bendhera abang putih]] singkang dipasang nganggo [[galah]] singkang dawane sedeng (ora patiya dawa), singkang bisa katon saka [[omah]] tangga-tanggane.
Sesajen singkang kudu disiapake:
*[[Gedhang]] [[setandan]]
*[[Tebu ireng]] [[sewit]]
352.737

besutan