Perang Pilipina-Amérika: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎Révolusi Filipina: ganti isi, replaced: dipimpin → kabawah (2)
(→‎top: éjaan, replaced: klompok → golongan)
(→‎Révolusi Filipina: ganti isi, replaced: dipimpin → kabawah (2))
[[Gambar:Katipuneros.jpg|thumb|left|Foto pambrontak Filipina sing dikawruhi minangka ''[[Katipunan|Katipuneros]]''.]]
 
Nalika tanggal 7 Juli 1892, [[Andrés Bonifacio]], sawijining panjaga gudhang lan juru cata saka [[Manila]], madegaké [[Katipunan]], sawijining organisasi wewadi sing duwé tujuan kanggo ngranggèh kamardikan saka kolonial [[Spanyol]] kanthi cara révolusi bersenjata. Katipunan nyebar nuju akèh provinsi, lan [[Révolusi Filipina]] taun 1896 dipimpinkabawah déning para anggotané.
 
Sanajan Bonifacio sawijining wong sing duwé karisma lan bisa njupuk kaputusan, nanging panjenengané dikalahaké Spanyol sajeroning perang sing panjenengané pimpin, kalebu perang gedhé pisanan ing [[San Juan del Monte]], Manila (saiki [[Pinaglabanan]]).
Pejuwang ing provinsi [[Cavite]] éntuk kamenangan awal. Salah siji pemimpin sing duwé prabawa lan populèr ya iku [[Emilio Aguinaldo]], sing nguwasani sapérangan gedhé wétan Cavite. Pungkasané, Aguinaldo lan faksiné éntuk kuwasa sajeroning Katipunan. Katipunan akiré dikuwasani déning pamarétahan sing révolusioner, ing endi Aguinaldo dipilih dadi présidhèn, lan Bonifacio dièksekusi amarga ''pengkhianatan''.
 
Konflik antarané Bonifacio lan Aguinaldo dadi perkara sing kontrovèrsial kanggo para sajarawan Filipina. [[Nick Joaquin]] duwé pendhapat yèn Révolusi 1896 sing dipimpinkabawah déning Cavitenos dibédakaké saka pambrontakan Bonifacio sing wurung ing Manila. Sajarawan liyané kaya déné [[Teodoro Agoncillo]] lan Milagros C. Guerrero nyathet yèn Bonifacio ngatur Katipunan dadi sawijining pamaréntahan kanthi panjenengané dhéwé minangka présidhèn. Pamarétahané diarani ''Republika ng Katagalugan''.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan