Singah: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sing → kang (7), Sunnah → Sunat
(→‎Ètimologi: ganti isi, replaced: maknané → tegesé (2))
(ganti isi, replaced: sing → kang (7), Sunnah → Sunat)
{{Islam}}
'''Singah''' ([[Basa Arab]]: '''شيعة''', [[Basa Pèrsi]]: '''شیعه''') iku ilèn utawa [[mazhab]] sajeroning [[Islam]]. Muslim Singah nuruti [[Islam]] miturut singkang diajaraké déning [[Muhammad]] lan [[Ahlul Bait]]-é. Singah nulak kapemimpinan saka telung [[Khalifah]] [[Sunni]] pisanan kaya déné [[Sunni]] uga nulak Imam saka Imam Singah. Wangun tunggal saka Singah ya iku ''Shī`ī '' (Basa Arab: شيعي.) nunjuk marang pandhèrèk saka [[Ahlul Bait]]ldan [[Ali bin Abi Talib|Imam Ali]]. Watara 90% umat Muslim sadonya arupa kaum [[Sunni]], lan 10% nganut ilèn Singah.
 
== Ètimologi ==
Istilah ''Singah'' asal saka tembung [[Basa Arab]] شيعة ''Syī`ah''. Wangun tunggal saka tembung iki ya iku ''Syī`ī'' شيعي.
 
"Singah" iku wangun cendhak saka kalimat mawa sajarah ''Syi`ah `Ali'' شيعة علي tegesé "pendhèrèk Ali", singkang magepokan karo [[Surat Al Bayyinah|Q.S. Al-Bayyinah]] ayat ''khoirulbariyyah'', wektu mudhuné ayat iku Nabi SAW paring sabda: "He, Ali sliramu lan pendhèrèkmu iku wong-wong singkang beja" (''ya Ali anta wa syi'atuka humulfaaizun'')<ref>Riwayat di Durul Mansur milik Jalaluddin As-Suyuti</ref>
 
Miturut 'ètimologi' [[basa Arab]], "syiah" iku tegesé pambéla lan pandhèrèk. Kejaba iku, tegesé uga samubarang singkang ngumpul amarga sawijining perkara.<ref>Tahdzibul Lughah, 3/6, anggitan Azhari lan Tajul Arus, 5/405, anggitan Az Azbidi. Kajupuk saka kitab Firaq Mu'ashirah, 1/31, anggitan Dr. Ghalib bin 'Ali Al-Awajji</ref>. Déné, manut tembung syariat duwé arti: wong-wong singkang mratélakaké yèn [[Ali bin Abi Tholib]] iku luwih utama ing antarané para [[Sahabat Nabi|sahabat]] lan luwih wenang nyekel garising pamimpin kaum muslimin, semono uga para putra-wayahé.<ref>Al-Fishal Fil Milali Wal Ahwa Wan Nihal, 2/113, karya Ibnu Hazm</ref>. Ing sajarah, syiah ngalami sawetara owah-owahan kaya déné [[Sunni]].
 
== Ikhtisar ==
Muslim Singah percaya yèn [[Ahlul Bait|Kulawarga Muhammad]] iku punjering ngèlmu paling apik kanggo mangertèni [[Qur'an]] lan [[Islam]], guru paling becik perkara Islam iku [[Muhammad]] lan singkang pinercaya jaga tradisi [[SunnahSunat]]. Béda pangertèn karo Sunni, singkang ingaran Ahlul Bait iki dijupuk saka anak turuné Ali bin Abi Tholib lan [[Fatimah]].
 
Sacara mirunggan, Muslim Singah nduwé panemu yèn [[Ali bin Abi Tholib]], ya iku sepupu lan mantu [[Muhammad]] lan bapak kulawarga [[Ahlul Bait]], iku nerusaké kekhalifahan sawisé Muhammad. Muslim Singah percaya yèn Ali jumeneng dadi khalifah iku dipilih langsung déning Muhammad, lan préntah Nabi iku artiné wahyu saka Allah.
348.872

besutan