Tungkak: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (5)
(→‎top: éjaan, replaced: paling gedhé → gedhé dhéwé, sacara → kanthi)
(→‎top: ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (5))
[[Gambar:Subtalar Joint.PNG|thumb|200px|Balung [[calcaneus]] ing tungkak.]]
'''Tungkak''' ([[Basa Indonésia]]: Tumit), iku péranganing sistem balung ing awak [[manungsa]] singkang dumunung ing [[sikil]]. Tungkak iku dhéwé arupa balung gedhé dhéwé ing [[tlapak sikil]]. Balung iki dumunung ing ssisih mburi singkang ngalihaké bobot awak memburi.
 
Balung tungkak duwé tugas abot ya iku nyangga bobot [[awak]], mliginémligi nalika mlaku utawa mlayu. Tungkak uga mawa sendhi, ing sisih ndhuwur tungkak mawa sendhi talus (balung panggonan ''mata kaki'') lan ing ngarep kuboid (balung penghubung karo ((ulang|driji}} sikil).
 
Tungkak uga dislimuti [[otot]] lan serabut saraf singkang akèh banget cacahé. Yèn krasa nyeri, rasa lara mau bisa asal saka otot, saraf utawa balung tungkak dhéwé. Malahan, bisa arupa gabungan saka loro utawa telu panyebabé. Mung waé, rasa nyeri bisa dibédakaké, upamané, yèn singkang kena ototé, rasa lara bakal krasa kanthi periodik ora terus-terusan, sanadyan dianggo mlaku. Lumrahé, yèn rasa lara disebabaké déning otot, ana otot singkang kaku saéngga perlu dilemesaké kanthi cara dikomprès nganggo banyu anget.
 
{{anatomi manungsa}}
352.737

besutan