Gendéra Indonésia: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (12)
(éjaan, replaced: werna → warna (17))
(ganti isi, replaced: mliginé → mligi, sing → kang (12))
[[Gambar:Flag of Indonesia.svg|thumb|right|250px|Rasio: 2:3]]
'''Gendéra nasional [[Indonésia]]''' iku sawijining [[gendéra]] mawa désain prasaja kanthi rong warna singkang dipara dadi rong pérangan kanthi ndatar (''horizontal''). Wernané dijupuk saka warna [[Karajan Majapahit]]. Sabenaré ora mung karajan Majapahit waé singkang nganggo gendéra abang putih minangka lambang kebesaran. Sadurungé Majapahit, [[karajan Kediri]] wis nganggo panji-panji abang putih.
 
Saliyané iku, gendéra perang Sisingamangaraja IX saka tlatah Batak uga nganggo warna abang putih minangka warna gendérané , gambaré pedhang kembar warna putih kanthi dhasar abang mencorong lan putih. Werna abang lan putih iki gendérané perang Sisingamangaraja XII. Loro pedhang kembar nglambangaké piso gaja dompak, pusaka raja-raja Sisingamangaraja I-XII.<ref>Ke Bakkara: Ziarah Sisingamangaraja.Kompas, Minggu, 14 Agustus 2005.http://www.kompas.com/kompas-cetak/0508/14/perjalanan/1940067.htm</ref>
Nalika perang Jawa (1825-1830 M) [[Pangeran Diponegoro]] nganggo panji-panji warna abang putih sajeroning perjuwangané nglawan [[Walanda]].
 
Gendéra singkang dijenengi ''Sang Abang Putih'' iki sepisanan dipigunaaké déning para pelajar lan kaum nasionalis ing awal abad kaping 20 ing sangisoré kakuwasaan [[Walanda]]. Sawisé [[Perang Donya II]] rampung, Indonésia [[mardika]] lan wiwit nggunakaké gendéra iki minangka gendéra nasional.
 
== Arti warna ==
Gendéra Indonésia duwé makna filosofis. Abang ateges wani utawa kendel, putih ateges suci. Abang nglambangaké awaking manungsa, sauntara putih nglambangaké jiwaning manungsa. Kaloroné silih njangkepi lan nyampurnaaké kanggo Indonésia.
 
Ditilik saka kaca tingal sajarah, wiwit biyèn warna abang lan putih kaloroné ngandhut makna singkang suci. Werna abang mèmper karo warna gula jawa/gula aren lan warna putih mèmper karo warna [[sega]]. Rong bahan iki dadi bahan utama ing masakan Indonésia, mliginémligi ing [[Pulo Jawa]]. Nalika [[Karajan Majapahit]] berjaya ing [[Nuswantara]], warna panji-panji singkang dipigunaaké ya iku abang lan putih (umbul-umbul abang putih). Wiwit biyèn warna abang lan putih iki déning [[wong Jawa]] dipigunaaké kanggo upacara slametan kandhutan bayi sawisé umuré patang sasi ing njeron rahim arupa bubur singkang diwènèhi warna abang separo. Wong Jawa percaya yèn [[meteng|ngandhut]] iku diwiwiti nalika manunggalé unsur abang minangka lambang ibu, ya iku [[getih]] singkang wutah nalika sang jabang bayi lair, lan unsur putih minangka lambang bapak, singkang ditandur ing guwa garba.
 
== Peraturan ngenani Gendéra Abang Putih ==
 
== Kamèmperan karo gendéra nagara liya ==
Gendéra iki mèmper karo gendéra nagara [[Gendéra Monako|Monako]] lan [[Gendéra Solothum|Solothum]] singkang duwé warna padha nanging rasioné béda, saliyané iku gendéra iki uga mèmper karo [[Gendéra Polen]] singkang duwé warna singkang padha nanging wernané walikan.
 
== Rujukan ==
</gallery>
 
<gallery caption="Gendéra singkang mèmper (migunakaké dwiwerna Abang lan Putih)" perrow="5" style="float:left"><!--[[:en:Gallery of flags by similarity#Red .28or maroon.29 and white-->
Gambar:Flag of Chile.svg|[[Gendéra Chili]]
Gambar:Naval Ensign of Albania.svg|Gendéra kapal [[Albania]]
351.333

besutan