Singah: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: perkara → prakara (2)
(→‎Ètimologi: ganti isi, replaced: syariat → saréngat)
(ganti isi, replaced: perkara → prakara (2))
"Singah" iku wangun cendhak saka kalimat mawa sajarah ''Syi`ah `Ali'' شيعة علي tegesé "pendhèrèk Ali", kang magepokan karo [[Surat Al Bayyinah|Q.S. Al-Bayyinah]] ayat ''khoirulbariyyah'', wektu mudhuné ayat iku Nabi SAW paring sabda: "He, Ali sliramu lan pendhèrèkmu iku wong-wong kang beja" (''ya Ali anta wa syi'atuka humulfaaizun'')<ref>Riwayat di Durul Mansur milik Jalaluddin As-Suyuti</ref>
 
Miturut 'ètimologi' [[basa Arab]], "syiah" iku tegesé pambéla lan pandhèrèk. Kejaba iku, tegesé uga samubarang kang ngumpul amarga sawijining perkaraprakara.<ref>Tahdzibul Lughah, 3/6, anggitan Azhari lan Tajul Arus, 5/405, anggitan Az Azbidi. Kajupuk saka kitab Firaq Mu'ashirah, 1/31, anggitan Dr. Ghalib bin 'Ali Al-Awajji</ref>. Déné, manut tembung saréngat duwé arti: wong-wong kang mratélakaké yèn [[Ali bin Abi Tholib]] iku luwih utama ing antarané para [[Sahabat Nabi|sahabat]] lan luwih wenang nyekel garising pamimpin kaum muslimin, semono uga para putra-wayahé.<ref>Al-Fishal Fil Milali Wal Ahwa Wan Nihal, 2/113, karya Ibnu Hazm</ref>. Ing sajarah, syiah ngalami sawetara owah-owahan kaya déné [[Sunni]].
 
== Ikhtisar ==
Muslim Singah percaya yèn [[Ahlul Bait|Kulawarga Muhammad]] iku punjering ngèlmu paling apik kanggo mangertèni [[Qur'an]] lan [[Islam]], guru paling becik perkaraprakara Islam iku [[Muhammad]] lan kang pinercaya jaga tradisi [[Sunat]]. Béda pangertèn karo Sunni, kang ingaran Ahlul Bait iki dijupuk saka anak turuné Ali bin Abi Tholib lan [[Fatimah]].
 
Sacara mirunggan, Muslim Singah nduwé panemu yèn [[Ali bin Abi Tholib]], ya iku sepupu lan mantu [[Muhammad]] lan bapak kulawarga [[Ahlul Bait]], iku nerusaké kekhalifahan sawisé Muhammad. Muslim Singah percaya yèn Ali jumeneng dadi khalifah iku dipilih langsung déning Muhammad, lan préntah Nabi iku artiné wahyu saka Allah.
348.872

besutan