Rambutan: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: Tanduran → Tuwuhan, tanduran → tuwuhan (5)
(→‎top: ganti isi, replaced: Tetanduran → Tetuwuhan (2))
(ganti isi, replaced: Tanduran → Tuwuhan, tanduran → tuwuhan (5))
 
Ing [[Indonésia]], rambutan kang misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], mligi saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tandurantuwuhan [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan duwé jeneng liya ing Basa [[Inggris]] ya iku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar laladan kang iklimé [[tropis]], kaya ta [[Filipina]] lan nagara-nagara ing [[Amérika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan tinemu uga ing laladan kang duwé [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf warintek.ristek.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwuré bisa nganti 20 [[mèter]] lan duwé ''kenopi'' kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan kalebu [[wit]] kang gédhé lan cendhék.<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pangé wernané [[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambuné rada [[wangi]], godhongé rada lunyu lan duwé [[wulu]] sithik.<ref name="internet2"/> Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wédok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokaké [[kéwan]] kaya [[gegremet]] kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
== Nandur ==
Wit rambutan bisa ditandur nganggo ''sistem tiga segi sama'', ''empat segi sama'' utawa ''sistem sesiku keluang''.<ref name="internet2">[http://www.deptan.go.id/tampil.php?page=kelembagaan&id=32 deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref> Jarang nandur wit rambutan ya iku [[9]] [[m]] x 9 m x 9 m.<ref name="internet2"/> Kanggo nggemburaké [[lemah]] bisa ditindakaké ing awal mangsa udan.<ref name="internet2"/> Kanggo wit kang wis tuwa ya iku 3-4 minggu sawisé ngembang.<ref name="internet2"/> Ing sakupéngé [[wit]] rambutan bisa digemburaké lemahé ancasé kanggo nyuburaké lan hawa kang ngandhut nutrisi bisa mlebu.<ref name="internet2"/> Pengapuran bisa dilaksenakaké yèn [[pH]] tanah kurang saka 4,5.<ref name="internet2"/>
Rambutan bisa diwénéhi pupuk supaya subur. Saliyané [[pupuk]] [[kandhang]], pupuk gawéan kang bisa dianggo ya iku campuran [[Uréa]], [[TSP]] utawa [[SP-36]], lan [[KCL]], kanthi perbandingan 2:2:1, utawa ditaker [[50]]-[[250]] [[gram]]/[[tandurantuwuhan]].<ref name="internet4"/> Rambutan dipupuk ping [[telu]] saben setaun kanthi jarak wektu patang [[sasi]] sapisan.<ref name="internet4"/> Yèn tandurantuwuhan wis umur 10 taun kudu dipupuk [[NPK]] kang cacahé [[500]]-[[1.000]] [[gr]] saben [[wit]].<ref name="internet4">[http://www.proseanet.org/prohati4/printer.php?photoid=371 proseanet.org](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
Saliyané nganggo cara [[''okulasi'']], rambutan uga bisa ditengkaraké nganggo [[wiji]]né, nanging wohé luwih suwé tinimbang yèn ditengkaraké nganggo cara [[okulasi]].<ref name="internet3"/>
 
 
== Kebak Ing Guna ==
Rambutan dibudidayakaké lan dimanfaatké wohé.<ref name="internet3"/> Woh rambutan ngandhut [[gizi]], [[zat tepung]], [[zat]] [[énzim]]-énzim kang [[''esensial'']] lan [[''nonesensial'']], [[vitamin]], [[zat]] [[mineral]] [[makro]], [[mikro]] kang nyèhataké.<ref name="internet3"/> Ana uga kang ndadèkaké [[wit]] rambutan dadi wit kanggo ayom-ayom ing pekarangan [[omah]] lan dadi tandurantuwuhan hias.<ref name="internet3">[http://cybex.deptan.go.id/penyuluhan/penanaman-tanaman-rambutan deptan.go.id](dipunundhuh tanggal 1 mei 2011)</ref> Rambutan ngandhut [[vitamin]] [[C]] saéngga rambutan uga kena kanggo tamba [[sariawan]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku rambutan uga kena kanggo tamba lara demam lan kencing manis.<ref name="internet3"/>
== Sentra TanduranTuwuhan ==
Ing [[Indonésia]] kang dadi ''sentra'' [[tandurantuwuhan]] rambutan ya iku ing Pulo [[Jawa]] mligi ing [[Bekasi]], [[Kuningan]], [[Malang]], [[Prabalingga]], [[Lumajang]] lan ing [[Garut]].<ref name="internet5">[http://www.trubus-online.co.id/trindo7/ trubus-online.co.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
351.333

besutan