Aleksandr Pushkin: Béda antara owahan

36 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
ganti isi, replaced: sawijining → siji (6)
(ganti isi, replaced: adhedhasar → dhedhasar, sing → kang (9))
(ganti isi, replaced: sawijining → siji (6))
 
}}
 
'''Aleksandr Sergeyevich Pushkin''' ([[basa Rusia]]: '''Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин''' {{Audio|ru-Pushkin.ogg|rungokna}}) ({{OldStyleDate|6 Juni|1799|26 Mèi}} – {{OldStyleDate|10 Fèbruari|1837|29 Januari}}) iku sawijiningsiji pengarang [[Romantisisme|Romantis]] [[Rusia]] kang dianggep akèh wong minangka [[penyair]] gedhé dhéwé Rusia lan pangadeg [[sastra Rusia]] modhèren. Pushkin ngrintis panggunaan [[basa vernakular]] sajeroning geguritan-geguritan lan [[drama]]-dramané, nyiptakaké sawijiningsiji gaya carita—nyampuraké [[drama]], [[roman (genre)|roman]], lan [[satir]]—kang wiwit wektu iku digandhèngaké karo sastra Rusia lan banget mangaruhi para penulis Rusia ing tembé mburi.
 
== Kaurian ==
Bapakné Pushkin iku keturunan saka salah sawijiningsiji kulawarga bangsawan tuwa dhéwé Rusia kang nlusuri sajarahé marang [[Biara Khutyn]] nalika abad angka 12, sauntara simbah kakungé ibuné iku [[Ibrahim Petrovich Gannibal]], pawongan [[Afrika]] kang diculik lan didadèkaké [[batur tukon]] nalika dhèwèké isih cilik. Dhèwèké digawa menyang Rusia lan dadi sawijiningsiji pamimpin militèr gedhé, ahli tèknik lan bangsawan sawisé dhèèwèké diadhopsi déning [[Peter I saka Rusia|Peter Agung]].
 
== Karya-karyané ==
* Pikovaya Dama ''[[Ratu Kartu Skop]]'' (1833)
* ''Sajarah Haruhara [[Yemelyan Pugachev|Pugachev]]'' (1834) (prosa non-fiksi)
* Kapitanskaya Dochka ''Putri Sang Kaptèn'' (1836) (prosa) sawijiningsiji novèl historis kang diromantisaké saka "Pugachevshchina," kauripan lan mangsa-mangsa Pugachev.
* Kirdzhali ''Kırcali'' (carita cekak)
* ''[[Gavriiliada]]''
* Stseny iz Rytsarskikh Vremen ''Scenes from Chivalrous Times''
* Yegipetskiye Nochi ''Wengi-wengi Mesir'' (geguritan)
* K A.P. Kern ''Kanggo A.P. Kern'' (geguritan, salah sawijiningsiji lirik katresnan paling éndah kang tau ditulis sajeroning basa Rusia)
* Bratya Razboyniki ''Perampok Bersaudara'' (drama)
* Arap Petra Velikogo ''Negro Peter Agung'' (novèl sajarah, ora rampung, dhedhasar simbah buyuté)
351.333

besutan