Lapisan ozon: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
ganti isi, replaced: oksigen → oksigèn (4)
(→‎Bolongan Ozon: ganti isi, replaced: musim → mangsa)
(ganti isi, replaced: oksigen → oksigèn (4))
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Lapisan ozon.jpg|thumb|260px|Lapisan ozon]]
'''Lapisan ozon''' ya iku dat [[oksigenoksigèn]] kang kuwat, ngracuni, lan dat kang bisa matèni [[jisim renik]] kang kuwat uga. Ozon racaké minangka [[nyeterilaké]] banyu isi ulang lan uga minangka ngilangi warna lan ambu kang ora énak kang ana banyu.<ref name="internet1">[http://www.g-excess.com/4985/pengertian-lapisan-ozon-dalam-atmosfer-dan-strukturnya Pengertian Lapisan Ozon Dalam Atmosfer dan Strukturnya] (kaunduh 26/10/12).</ref>
Ozon kadhapur kanthi alami ing [[stratosfer]]. Pambentukan lan rusaké ozon ing ''stratosfer'' ya iku arupa mekanisme nglindungi [[bumi]] saka [[sinar UV]] saka [[srengéngé]]. Ing [[troposfer]] ozon kadhapur ngléwati [[réaksi fotokimia]] ing pira-pira dat pencemar udara.
Ozon manggon ana ing jero [[lapisan stratosfer]] lan uga ing ing jero [[lapisan troposfer]]. Ozon kang ana ing strtosfer duwé fungsi nglindungi [[manungsa]] lan mahluk kang ana ing bumi saka sinar ''UV''. Wondéné ozon kang ana ing lapisan troposfer duwé èfèk kang béda kanggoné bumi lan kabèh mahluk urip kang ana ing jeroné, sanajan susunan [[kimia]]né padha. Ozon ing troposfer iki duwé sipat [[racun]] lan arupa slah sijiné saka [[gas oamah kaca]]. Saliyané iku uga, ozon ing troposfer uga nyebapaké rusaké ing wit-witan, cèt, plastik kan keséhatané manungsa.<ref name="internet1" />
 
== Rumus Kimia ==
Ozon duwé [[rumus kimia]] [[O3]], mèh padha rumus kimia [[molekul]] [[oksigenoksigèn O2]] kanti salah siji [[atom oksigenoksigèn]] luwih akèh. Ing suhu kamar ozon rup gas, terkondensasi ing [[suhu -122°C]] dadai zat cair kang wernané biru. Ozon kang cair iki bakal mbeku utawa atos ing [[suhu -251,4°C]], wondéné ing suhu sak dhuwuré 100&nbsp;°C ozon kanti rikat bakal ngalami [[dekomposisi]].<ref name="internet1" />
 
Saka molekul [[O2]], ngléwati reaksi. Ozon kang kadhapur bakal mbalék pecah dadi molekul oksigenoksigèn. Ing sajeroning alam, pambentukan lan [[destruksi]] ozon ana ing keadaan seimbang, sahéngga kadar ozon ana ing keseimbangan dinamik. Kaloro reaksi iki kanthi èfèktif bisa ngadangi sinar ''UV'' ekstrim lan ''UV-C'' sarta sapérangan gedhé sinar ''UV-B'' nganti tekan Bumi. Ikilah mékanismé alam kang nglindungi bumi lan kang mangggon ana ing jeroné saka penyinaran''UV'' gelombang cendèk kang mbebayani kanggo uripé mahluk kang ana ing bumi. Kaloro reaksi iki uga ngakibataké munggahé suhu kang ana sajrone ''stratosfer'' dibandingaké suhu ing ''troposfer''.<ref name="internet1" />
 
== Bolongan Ozon ==
352.737

besutan